28 Ocak 2025
5 C
Edirne
Ana SayfaTÜRKİYETrafik Kazası Sonrası Trafik Sigortası Nasıl Devreye Girer?

Trafik Kazası Sonrası Trafik Sigortası Nasıl Devreye Girer?

-

Hiçbirimiz istemesek de elimizde olmadan trafik kazasına sebebiyet verebiliyor ya da başkasının hatası sonucu trafik kazası mağduru olabiliyoruz. Meydana gelen trafik kazası sonrasında öncelikle sakin kalmak ve trafik kazası sonrası nelerin yapılması gerektiğini bilmek sıkıntılı bir süreçle karşılaşmamız için büyük bir öneme sahip. Bu yazımızda trafik kazası sonrası ne yapılmalı, trafik kazası sonrası trafik sigortası nasıl devreye girer ve kazanın akabinde aracınıza dair sigorta işlemleri nasıl işler, birlikte öğreneceğiz.

Trafik Kazası Sonrası İlk Anda Yapılması Gerekenler
Özellikle büyük bir şehirde, trafiğin yoğun ve karmaşık olduğu bir ilde ikamet ediyorsanız zaman zaman sürücü veya yaya dikkatsizliklerinden ötürü kazalarla karşılaşma ihtimaliniz muhtemel. Bu nedenle, trafik kazalarının yol açabileceği maddi ve fiziksel hasarlarla birlikte ortaya çıkabilecek sıkıntılı bir süreci yönetmek için, kazanın ilk anından itibaren sakin kalmak ve ani duygusal tepkiler vermekten kaçınarak kararlarınızı sağduyulu bir şekilde vermek önemlidir.
 Öncelikle sakin kalın, panik yapmayın.
 Eğer karşı taraf hatalıysa, öfkenizi kontrol altına almaya çalışın.
 Eğer kazaya istemeyerek de olsa siz sebebiyet verdiyseniz, karşı tarafa alttan alan bir
tavır ile yaklaşın.
 Kazaya karışan tüm kişilerde herhangi bir yaralanma ya da fiziksel hasar olup
olmadığını kontrol edin. Varsa ambulans başta olmak üzere hemen destek çağırın.
 Yine yaralanma ya da can kaybı durumlarında vakit kaybetmeden 112 Acil Servisi ve
154 Alo Trafik hatlarını arayın.
 Yaralanma olması durumunda ambulans gelmeden yaralılara bilmediğiniz ya da emin
olmadığınız yöntemlerle müdahale etmeye çalışmayın.
 Kaza sonrası araçlar çalışır halde olsa ya da hiçbir hasar almamış olsa bile tüm
araçların kontağını kapatın.
 Araçların herhangi birinde yakıt sızıntısı varsa 110 İtfaiye hattını arayın.
 Tüm bu kontrolleri ve adımları gerçekleştirdikten sonra kazanın fotoğraflarını çekin.
 Yeterli miktarda ve farklı açılardan fotoğraflar aldıktan sonra araçları trafiğin akışını
engellemeyecek bir konuma çekin.


Trafik Kazası Sonrası Adım Adım Trafik Sigortası İşlemleri
Bir trafik kazası sonrası herhangi bir yaralanma ya da ölüm yoksa, bu kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsüne girer. Bu durumda kazanın hemen ardından kazaya karışan tüm sürücülerin tutanak tutması gerekir. Trafik kazası sonrası sigorta işlemlerinin devreye girebilmesi için bu tutanak zaruridir, tutanak olmadan hiçbir sigorta şirketi trafik sigortası süreçlerini başlatmayacaktır. Bu nedenledir ki her sürücünün aracında mutlaka birkaç adet trafik tutanağı formu tutması tavsiye edilir. Bununla birlikte Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi sitesi üzerinden de Kaza Tespit Tutanağını online olarak da doldurmak mümkün.

Az önce de bahsettiğimiz gibi trafik kazası sonrası araç tamiri başta olmak üzere tüm süreçlerin başlatılabilmesi ve protokole uygun bir şekilde ilerleyebilmesi için kazanın fotoğraflarının çekilmesi gerekir. Bu şekilde kazadaki araçlarda meydana gelen tüm hasar, nedenleri ve kusur oranlarıyla birlikte sigorta şirketlerine aktarılabilecektir. Bu fotoğraflar, kazayla ilişkili hasar tespit tutanağına iliştirilerek maddi hasarın giderilmesinde kanıt olarak kullanılmalıdır.
Maddi hasarlı trafik kazalarında doğrudan trafik sigortası devreye girer. Burada amaç, kaza sonrası araç sahibinin değil, karşı tarafın veya kazaya karışan üçüncü kişilerin hasarlarını karşılamaktır. Örneğin araç sahibi olarak siz kusur sahibiyseniz, karşı tarafın tüm tamir ve hasar masrafları sizin trafik sigortanızdan, kendi aracınızın tamir ve hasar masrafları ise varsa kaskonuzdan karşılanacaktır.
Trafik kazası sonrası trafik sigortasının devreye girmesi konusunda merak edilen bir diğer nokta da tek taraflı kazalardır. Tek taraflı kazalarda sürücü, bir üçüncü kişi olmadığı için maddi hasarını trafik sigortası karşılamayacaktır. Bununla birlikte çift taraflı kazalarda trafik sigortası sahibinin kusuru oranında ödeme yapılabilir. Trafik sigortasından kaza sonrası sigorta ödemesi alabilmek için tutanak ve fotoğraflarla birlikte gerekli diğer evrakları (ehliyet fotokopisi, ruhsat fotokopisi, vb.) ivedilikle sigorta şirketine iletmek gerekir. Kazanın durumu ve meydana gelme biçimine göre sigorta şirketi sizden ek belgeler de talep edebilir.
Trafik Kazası Sonrası Sigorta Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Kazanın akabinde tutanak kaç gün içerisinde sigortaya iletilmelidir?
Trafik kazası sonrası doldurulan hasar tutanağı 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine teslim edilmelidir.


Trafik kazası sonrası hangi durumlarda polis çağırılmalıdır?
Ölüm ya da yaralanma varsa, sürücülerden en az bir tanesi 18 yaşının altındaysa, taraflardan en az birinin ehliyeti yoksa, sürücünün alkol ya da benzeri bir madde etkisinin altında olduğu ya da akli dengesinin yerinde olmadığı şüphesi varsa, araçlardan en az biri kamuya aitse ve araçlardan birinin zorunlu trafik sigortası yoksa, olay mahalline derhal polis çağırılması gerekir.


Trafik kazası polis raporu kaç günde çıkar?
Tarafların anlaşamaması sonucu trafik kazası sonrası tutanak polis tarafından tutulur. Bu durumlarda tutanak komisyon tarafından incelenir ve rapordaki hasar oranı 3 iş günü içerisinde açıklanır.


Kaza sonrası sadece yaralanma varsa ödeme ne zaman yapılır?
Yaralanmaların bulunduğu kazalarda önce 1 yıllık iyileşme süresi beklenmeli, ardından sigorta şirketine kazaya ilişkin heyet raporu sunulmalı ve ödeme alınmalıdır.
Siz de istenmeyen bu gibi durumlarda kendinizi güvence altına almak için hemen Hepiyi Sigorta üzerinden trafik sigortanızı yaptırabilir ve olası trafik kazası sonrası süreçlerde rahat edebilirsiniz. Trafikte güvende olmanız, bizim zorunluluğumuz!

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side