28 Kasım 2024
6.6 C
Edirne
Ana SayfaTEKNOLOJİMUCİT ÖĞRENCİLER YENİ FİKİRLERİ VAR

MUCİT ÖĞRENCİLER YENİ FİKİRLERİ VAR

-

Ürettikleri projelerle Silikon Vadisi’nde eğitim alan Trakya Üniversitesinin (TÜ) iki mucit öğrencisi, yeni ufuklarla, yeni icatlar için kolları sıvadı.
 

TÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Hatice Nur Doğru, parlak iş fikirleri bulunan öğrencilerin projelerini değerlendirmek üzere geçen yıl Trakya Kalkınma Ajansının “Yeni işim girişim” adlı projesi kapsamında çok sayıda aday arasından ürettiği “Akıllı giysi” projesiyle, Bilgisayar Mühendisliği doktora öğrencisi Ertaç Paprat da “Yapay Zeka” projesiyle Silikon Vadisi'ne gitmeye hak kazandı.

Amerika'da projelerini tanıtan Doğru ve Paprat, tecrübelerini üniversitelerinde arkadaşlarıyla paylaşıyor.

Paprat, deneyimlerini aktardığı bir program sonrası yaptığı açıklamada, Trakya Kalkınma Ajansı ve üniversitesinin verdiği destekle, kuluçkadaki bir fikirle bir yıl içinde Amerika'da ofis açabilecek ve ihracat yapabilecek düzeye geldiğini anlattı.

Hatice Doğru da ürettiği “akıllı giysi” projesinin yoğun talep almaya başladığını aktardı. Giysinin içerisinde vücut sıcaklığını algılayan sensörler ile ısıyı üşütmeyecek değerde tutan bir mantıkla işleyen, asker ve polisleri düşünerek ürettiği giysinin pazara girmesi için teklifler almaya başladığını ifade etti.

Silikon Vadisi sonrası kafasında yeni projeler gelişmeye başladığını ifade eden Doğru, bavul karışıklığını önleyecek çipli yada kare kodlu bir sistem üzerinde çalıştığını belirtti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da üniversitelerinde girişimcilik ruhunu artırmak için çalışmalar sürdürdüklerini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:”Girişimcilik işi tamda bizim milletimize, Türk milletine uygun bir iştir. Cesur, cesaretli ve zeki insanların işi. Türk milleti ciddi örnekleri olan, kimsenin ulaşamadığı başarılara ulaşmış bir millettir. Üniversitemizde girişimcilik fikrini olgunlaştırmak için öncelikle öğretim üyesi eğitimini başlattık 700 öğretim üyesi var. Bütün öğretim üyelerine kısa zamanda bir eğitim programı planlıyoruz. İkinci aşama da 46 bin 800 öğrencimiz var, bu öğrencilerin üniversitemizden girişimcilik eğitimi alarak çıkmasını istiyoruz.

Bunu iki yolla yapacağız. Ders programlarının içerisine 26 saat girişimcilik dersi koyuyoruz. Öğrencimiz mezun olduğunda kendi diplomasını alırken girişimcilik sertifikasıyla mezun olmuş olacak. İkincisi Teknopark bünyesinde girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Şimdi bir ofisimiz olacak. Bir fikri olan öğrenciler buraya başvurup her aşamada eğitim alabilir ve bu fikri nihaileştirmek için destek alabilirler. Çok güzel iki örneğimiz var. Bu iki örneğimiz birçok kişi arasından burada başarılı oldular. Türkiye'deki diğer üniversitelerle yarıştılar. Bu iki öğrencimiz ödüller kazanarak Amerika'daki Silikon Vadisi'ne gittiler. Şimdi ellerindeki projeler dünya çapındaki fikirler ve büyük işler yapacaklar. Kendileriyle gurur duyuyoruz. Bu diğer öğrencilerimize de örnek olacak bir başarı.”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de dünyanın istikametinin girişimcilik yolunda gitmeye başlamasının ardından Türkiye'de bu yolda çeşitli mecralarda “ekosistemler” oluşturmaya başladığını ifade etti.

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side