22 Aralık 2024
3.3 C
Edirne
Ana SayfaTEKİRDAĞSİNSİ HASTALIK GÖZ TANSİYONUNA DİKKAT!

SİNSİ HASTALIK GÖZ TANSİYONUNA DİKKAT!

-

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen Glokom, sinsice ilerleyerek, göze yüzde 80 oranında hasar verdikten sonra belirti gösteriyor. Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Tolga Ceylan, göz tansiyonunun tedavi edilen bir hastalık olduğunu, vatandaşların 35 yaşından sonra bir kez göz tansiyonunu ölçtürmesi gerektiğini söyledi. Ceylan, sıkı kravat bağlamak veya üflemeli çalgı çalmanın da göz tansiyonuna zemin hazırladığını açıkladı.

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Tolga Ceylan, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hakkında açıklamalarda bulundu.

Glokomun toplumda görülme sıklığının yüzde 2 civarında olduğunu kaydeden Ceylan, sinsi bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Ceylan, “Glokom (göz tansiyonu) toplumda yüzde 2 oranında görülüyor. Bu sinsi bir hastalık. Yaklaşık görmemizin yüzde 70-80’ni kaybettiğimizde ancak bu hastalık bize belirti veriyor. Sinir hasarı yüzde 80 olduğunda hasta bize geliyor, tedavisine başlasanız bile yüzde 80 hasarı geri döndüremiyorsunuz. Çünkü sinirleri ölmüş oluyor. Göz tansiyonu gözün içindeki kendi tonusunu koruması için bir sıvı dinamiği var. Bu sıvı dinamiği üretiliyor ve dışarı atılıyor. Bu iki dinamikten biri bozulursa ya üretim fazlalaşır ya da dışa atımda bir sıkıntı olursa gözün içindeki basınç artıyor. Bu hastalığı erken yakalamamız için ne yapmamız gerekiyor? Hastalarımızın 35 yaşından sonra yılda bir kez göz tansiyonlarının ölçülmesi gerekiyor” dedi.

Ceylan, göz tansiyonu hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu kaydetti.

Ceylan, “İlaca ve damlalar kullanıyoruz. Eğer damlalarla tedavi edemezsek cerrahi yöntemlere başvuruyoruz. Çocuklarda görülme olasılığı binde bir şeklinde. Ama çocuklar erken bulgu veriyor. Göz hemen büyümeye başlıyor. Çapı büyümeye başladığı için aile bunu hemen fark ediyor. Bize başvuruyorlar. Erişkinlerde kesinlikle bir belirti vermiyor, göz tansiyonu. Çocuklar erişkinlere göre daha şanslılar” dedi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Tolga Ceylan, sıkı kravat bağlamak veya üflemeli çalgı çalmanın da göz tansiyonuna zemin hazırladığını açıkladı.

Ceylan, “Bunun risk faktörü olduğu gözükmüş. Göz tansiyonunda sıkı boyun bağı ve üflemeli çalgıların risk faktörü olduğu gözlemlenmiş. Ama yüzde yüz değil. Basınç artışından dolayı. Düşünün, boyun kaslarınızın gerildiğini hissedersiniz” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side