8 Eylül 2024
18.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEZİRAAT ODASI BAŞKANI ARABACI’DAN ÇELTİK AÇIKLAMASI

ZİRAAT ODASI BAŞKANI ARABACI’DAN ÇELTİK AÇIKLAMASI

-

Çeltik ekiminde sona yaklaşıldığını açıklayan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, şu an için nehir debilerinde bir sorun olmadığını ancak ürünlerin istenilen seviyede gelişmesi açısından önümüzdeki süreçte yağışlar almayı umduklarını söyledi.

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının hemen hemen yarısının karşılandığı Edirne’de, çeltik tarlalarının ekimleri tamamlandı. Halihazırdaki nehir debilerinin yeterli seviyede olduğunu belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ürünlerin istenilen seviyede gelişmesi için önümüzdeki süreçte de aralıklarla yağışlar almayı umduklarını söyledi.
Arabacı, “Türkiye’deki çeltik üretiminin yüzde 44’ünü ilimiz karşılıyor. Bu anlamda çeltik üretiminde birinci sıradayız. Bölgemizde ortalama 500 bin dekar çektik ekimi oluyor. Nisan ayı itibariyle hazırlıklarımızı tamamladık ve Mayıs ayının başında da ekimler başladı. Çoğu bölgemizde ekim tamamlandı. Hava şartlarından dolayı geciken yerler de, en kısa sürede ekilecek. Şu an için çeltikte herhangi bir sıkıntımız yok; nehirlerimizin debileri idare eder seviyede. Önümüzdeki süreç çok önemli. Tunca Nehri, kış aylarında çok düşük seviyede aktı fakat son dönemde etkili olan yağışların ardından nehirlerimizin debileri yükseldi. İnşallah önümüzdeki süreçte de suyla ilgili sıkıntı yaşamayız. Umarım bu emeğin ve yapılan masrafların karşılığını alabileceğimiz bir yıl olur. Kış dönemi yağış aldık fakat o da ekili ürünlerin ihtiyaçları giderecek seviyede oldu.  Yani toprak çok fazla doyuma ulaşmadı. İnşallah bu önümüzdeki süreçte de belirli aralıklarla yağışlar alırız diye umuyorum. Eğer yeterli yağış alamazsak Bulgaristan’dan su talep etmekten başka şansımız olmaz.” dedi.

Arabacı, bölgenin su anlamında rahatlaması için Çömlekköy Barajı’nın bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.
Arabacı, “Her zaman Çömlekköy Barajı’nı dile getiriyoruz. 2021 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapım kararı alındı ve ihalesi yapıldı, çalışmalara başlandı. Müteahhit arkadaşlarla görüştüğümüzde 3’te 1’lik kısmının ödeneğinin bu yıl yapılacağını ve hızlı bir şekilde ilerleyeceğini söylediler. İnşallah bu baraj projemiz çok hızlı bir şekilde yürür ve en kısa sürede üreticilerimizi suyla buluştururuz. En azından nehir debilerimizle ilgili bir su sıkıntısı yaşadığımızda oradan bir miktar su sağlayarak sıkıntıyı çözeriz. Bunun başka bir kaynağı ve başka bir çözümü şu an için yok. Yeraltı sularımızdan hep bahsediyoruz. Türkiye’nin birçokyerinde yer altı suları gittikçe derinleşmeye başladı. Bu bizim bölgemizde de etkisini göstermeye başladı. Tabi ki devlet büyüklerimiz, her bölgeye kuyu vurulursa önümüzdeki yıllarda göçüklerin oluşabileceğini, seviyelerin daha da aşağı gidebileceğini düşünüyor. O yüzden de çok fazla bunlara kuyu vurulmasına izin verilmiyor. Çok ihtiyaç duyulan bölgelerde zaten izin alarak işlemler yapılıyor. Bölgemizi su anlamında rahatlatacak tek proje, baraj projesi. İnşallah bir an önce biter de üreticilerimizi suyla buluştururuz.” ifadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side