Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Mert Duran, iklim verileri değişikliği nedeniyle ötelenen buğday ekim tarihleri ve toprağa uygun çeşit seçimleri hakkında üreticilere uyarılarda bulundu.
Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Mert Duran, buğday ekim tarihleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İklim verileri değiştiğinden dolayı ekim tarihlerinin 15-30 Kasım aralığına ötelendiğini belirten Duran, toprağa uygun çeşit seçiminin de çok önemli olduğunu ifade etti.
Duran, “Buğdayın ekim tarihi, iklim verileri değiştiği için bir ay ötelenmiştir. İklim verileri stabilken 15 Ekim-15 Kasım aralığında ekilen buğday, iklim verilerinin değiştiği günümüzde 15 Kasım-30 Kasım aralığında ekilmektedir. 15 Kasım-30 Kasım aralığında ekim derinliğindeki 4-6 cm’lik toprak sıcaklığı 5 derece olduğu zaman buğdayınızı ekiniz. Ölçülen en düşük toprak sıcaklığı değerlerine Meteoroloji Genel Müdürlüğü sayfasından bakınız. Ekim vakti kadar çeşit seçimi de önemlidir. Buğdayımız orta olum grubunda yer almalıdır. Yani gelişme hızı bakımından ne çok hızlı ne de çok yavaş bir grupta bulunmalıdır. Orta olum grubunda yer alan çeşitler arasında seçim yaparken mutlaka uzmana danışınız. Arazinize ve köyünüze uygun çeşit kullanınız. Bir de toprak analizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Toprak analizi sayesinde gereksiz gübre kullanımı engellenecek, gübre maliyeti de buna bağlı olarak azalmış olacaktır. Gübreleme kadar sulama da büyük bir önem taşımaktadır. Maalesef sulama maliyetlerinin, sulama sistemlerinin maliyetleri arttığı için Tarım ve Orman Bakanlığımız bu konuda harekete geçmiştir. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesiyle ilgili de projeler başlatmıştır. Bu projeleri takip edip buğdayın istediği yağmurlama sulama sistemini uygun fiyata kurabilirsiniz. Bu konuda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Onun dışında hasat sonunda anız yakılması ve toprağın hemen işlenmesi biz ziraat mühendisleri bakımından doğru karşılanmamaktadır. Toprak hemen işlendiğinde nem kaybı yaşandığı, yani toprak buğdaydan ayçiçeğine kadar üstü açık bir şekilde bekliyor. Hem üstü açık hem de boşluk oranı fazla oluyor. Bu durum nem kaybı yaşanmasına sebep oluyor. Bu sebeple toprağınızı hasat sonrasında hemen işlemeyiniz. Ayçiçeği üretiminden bir hafta önce derin toprak işlemesi, bir gün önce ise yüzeysel toprak işlemesi yapınız. Bunun dışında anız yangınları da bölgemizde yoğun olarak görülmektedir. Anız yangınlarının artık bölgemizde bırakılmasını tavsiye etmekteyiz. Çünkü toprakta oluşturulan yangınlar sebebiyle toprakta yaşayan canlılar ölmekte. Bu durum toprak verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir.”
ZİRAAT MÜHENDİSİ DURAN’DAN ÜRETİCİLERE ‘EKİM’ TAVSİYESİ
-