Mevsim geçişleri grip salgınını artıyor. Uzmanlar bu aylarda grip aşısını öneriyor. Edirne Özel Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Çağlar, yumurta alerjisi olanların grip aşısı yaptırmaması gerektiğini açıkladı.
Mevsim geçişleri grip salgınını arttırıyor. Özellikle bu aylarda görülen gribin önemsenmesi gerektiğini söyleyen Edirne Özel Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Çağlar, vatandaşları grip aşısı olmaları konusunda uyardı.
Çağlar, “Mevsimsel grip için bu aylar uygun. Ancak bunların gerçekten grip olup olmadığı konusunda tartışmalar olabilir. Çünkü grip gerçekten ağır bir tabloyla seyreder. Yüksek ateşli kas ağrısı, eklem ağrıları ve solunum yolu şikayetleri ile olabilir ama hafif bir burun akıntısı ya da hafif bir boğaz ağrısı ile geçenler büyük ihtimalle soğuk algınlığıdır. Ancak yine de grip önemsenmesi gereken bir hastalıktır ve mutlaka risk gruplarında ki; bunlar ileri yaştaki kronik hastalıkları olanlar, bunlara öneriyoruz grip aşısı olmalarını.
Hatta 6 aydan büyük çocuklara bile önerilebilir. Esas problem sanırım burada grip aşısını yaptırmak için zamanı öğrenmek. Zaman uygundur. Eylül-Ekim aylarında yaptırmayı öneriyoruz. Aralık ayına kadar Kasım ayı içerisinde yaptırılabilir” dedi.
Prof. Dr. Çağlar, Kovid-19 aşıları nedeniyle vatandaşların maske ve el hijyenine eskisi kadar önem göstermediğini belirterek, bunun da grip salgınının artmasında önemli bir etken olduğunu kaydetti.
Çağlar, “Geçen yıl kapanmalar nedeniyle ve sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle üstelik de alışveriş merkezlerinin ya da kapalı alanların kapalı kalması nedeniyle fazla grip hastalığı göremedik. İnfluenza virüsünü göremedik. O nedenle geçen sene bir gevşeme oldu. Tabi maske takılıyordu geçen sene yoğun bir şekilde. El hijyenine çok dikkat ediyorduk. Bu sene aşılandık. Özellikle önemli bir kesim Kovid nedeniyle aşılandı. Bir güven oluştu. Biraz Maske ve el hijyeninde gerileme oldu. Bu nedenle sokağa çıkmalarda arttı. Bu nedenle bu sene grip salgını artabilir.
Bu amaçla grip aşısı yaptırmayı öneriyoruz tavsiye ediyoruz.
Özellikle grip aşısı oldum. Ama grip oldum” diyenler oluyor. Bir kere grip aşısının içinde 3-4 çeşit mikrop var. Çok fazla mikrop cinsi yok. Onun dışındaki mikroplardan hastalanabiliriz. Ama her halükarda aşı olanlar gribi hafif geçirirler. Yani aynı Korona gibi düşünelim. Yani korona aşısı olanlar, koronaya yakalanabiliyorlar. Ancak oldukça hafif geçiriyorlar. Bu anlamda faydası olabilir” dedi.
Prof. Dr. Tuncay Çağlar, yumurta alerjisi olanların grip aşısı yaptırmamaları gerektiğini söyledi.
Çağlar, “Grip aşısını bir kere 6 aydan küçük çocuklara yaptırmamak gerekir. Akut ateşli dönemde yani bizzat o anda hasta olan kişilerin olmamasında fayda var. Geçmişte aşının dokunması nedeniyle nörolojik hastalıklar oluşan kas ağrıları ve eklemlerde vesaire sıkıntıları olan sorunlar gördük.
Özellikle gündeme getirmek istediğimiz bir konu yumurta alerjisi. Yumurta alerjisi olan gruplarda aşının yapılmaması gerekiyor. Zaten sistemde yumurta alerjisini sorgulamak gerekiyor. Eğer şahsın yumurta alerjisi varsa ona grip aşısını reçete edemiyoruz. Bu anlamda da çünkü grip aşısı bir yumurta kültüründen üretiliyor. Yumurta kültüründen üretildiği için yumurta alerjisi olan kişilere alerji yapabileceği sebebiyle onu yaptıramıyoruz, öneremiyoruz” dedi.