Edirne’de yerli buğday tohumları toprakla buluştu. Karaağaç Bölgesi’nde belediyeye ait 6 dönümlük bir alanda oluşturulan Cumhuriyet Çiftliği’nde ata tohumu buğdaylar özenle ekildi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu çalışmanın öncü, sembolik bir çalışma olduğunu söyleyerek, “Bunu önemseyin, değer verin. Eğer bunu yaparsak çocuklarımız daha sağlıklı bir yaşama kavuşacaklar” dedi.
Edirne Belediyesi’nin geçtiğimiz Mart ayında başlattığı yerel tohum atağı, Karaağaç Mahallesi’nde bulunan Sinekli mevkiinde Belediyeye ait 6 dönümlük alanın tamamen yerli tohumların ekildiği, “Cumhuriyet Çiftliği”nin oluşturulması ile hız kazandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatıyla Belediye’ye ait alanda, 17 çeşit yerli buğday ve arpa tohumunun ekimi gerçekleştirildi.
Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen yerli tohum ekim şenliğine Belediye Başkanı Recep Gürkan ve eşi Esra Gürkan, CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye tarafından oluşturulan alana, “Cumhuriyet Çiftliği” adını verdiklerini belirterek, “Niçin Cumhuriyet çiftliği? Çünkü biz her şeyimizi Cumhuriyet’e borçluyuz” dedi.
Buğdayın geleneksel ama aynı zamanda da stratejik bir ürün olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Cumhuriyet Çiftliği” adını verdikleri alanda yapılan ekimle, bir kez daha yerli tohumun önemini, değerini ve stratejik önemini vurgulamayı amaçladıklarını söyledi. Belediyeye ait alanda 17 çeşit buğday ve arpa tohumunun toprakla buluştuğunu kaydeden Gürkan, “Geleneksel ürünümüz ama aynı zamanda da stratejik ürünümüz olan yerli buğday tohumlarını toprakla buluşturacağız. Kuşkusuz burada yaptığımız ekim bütün Edirne’yi yada bütün Türkiye’yi doyuracak, yetecek bir ekim değil, bu bizim işimiz de değil. Ama biz istiyoruz ki, yerli tohumun önemini, değerini, stratejik anlamının herkes farkına varsın” şeklinde konuştu.
2006 yılında bir kanun çıktığını ve çıkan bununla endüstriyel anlamda hibrit tohum kullanma zorunluluğunun getirildiğini belirten Gürkan, “ Bu kanunun şu tarafına itiraz etmek mümkün değil. Hızla artan nüfusun karnını doyurmak için, o nüfusu beslemek için elbette verimin, üretimin artması gerek. Bu anlaşılabilir bir durum. Çünkü dünya nüfusu da Türkiye nüfusu da her geçen yıl artıyor. Burada bir taraftan bu kadar büyük bir nüfusun karnını doyurmak için hibrit tohumla geniş alanlarda ekimleri yapmak ama bizim yaptığımız gibi daha küçük alanlarda çocuklarımızın daha sağlıklı gıdalarla beslenmesini, çevreye ve geleceğe karşı sorumluluklarımızı da yerine getirmek adına, yerli ata tohumlarımızla sebzeden, meyveye, buğdaydan diğer ürünlere kadar her çeşit yerli tohumu koruyup geleceğe daha sağlam bir şekilde taşımamız gerekiyor. Edirne Belediyesi’nin anlayışı ve çabası budur.” dedi.
Belediye tarafından oluşturulan Cumhuriyet Çiftliği’nde, Karakılçık ve Siyez Buğdayı olmak üzere 17 çeşit buğday ve arpanın toprakla buluşacağını belirten Gürkan, bunun öncü ve sembolik bir çalışma olduğunu halkın da bunu önemsemesi gerektiğini söyledi. Gürkan,“Edirne’de tarımla, ziraatla, çiftçilikle uğraşan hemşehrilerime seslenmek istiyorum. Bunu önemseyin, buna değer verin, bu çalışmalara destek olun. Bunu yaparsak emin olun, çocuklarımız, torunlarımız, evlatlarımız daha sağlıklı bir yaşama kavuşacaklar ve onlarda bizden almış oldukları bu emaneti, kendinden sonraki kuşaklara daha özgür ve daha yaşabilir bir ülke adına daha güzel bir şekilde teslim edecekler” diye konuştu.
Karaağaç’lılara da seslenen Gürkan, ‘burada en büyük sorumluluk size düşüyor” dedi.
Gürkan, “Çok uzak değil yakın geçmişin sebze ve meyve deposu olan değerli Karaağaçlılar, anımsayacaksınız 10-15 yıl önce haftada 50 kamyona yakın Ayşekadın Fasulyesini buradan hasat edip başka illere gönderirdik. Karaağaç’tan gelen sebze-meyveler tadıyla, kokusuyla bütün bölge coğrafyasının karnını doyurmaya yetip, artıyordu. Ama bugün topraklarımızın önemli bir kısmının ekilmediğini görüyoruz. Bugün düne göre ekim çeşitliliğinin gittikçe azaldığını görüyoruz. Elbette bunun çok çeşitli nedenleri var; maliyetler yükseldi, girdiler yükseldi. Ama bunların hiçbirisi geçerli bir mazeret, bahane değil. İnancımız gereği de topraktan geldik, toprağa döneceğiz. Ama emin olun nefes aldığımız sürece toprağa muhtaç ve bağımlıyız. O yüzden toprağı özüne dokunmadan, yapısını bozmadan, kirletmeden gelecek kuşaklara temiz ve sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara teslim etme mecburiyetimiz var. Bu yüzden bu görevin en büyük sorumluluğu sevgili Karaağaçlılara düşüyor. Karaağaçlılar istemese de ben tekrar tarlalarımızın, topraklarımızın yeşille, sarıyla, kırmızıyla bütün renklere bezendiğini görmek istiyorum, birlikte de göreceğiz. Bunu sizlerle birlikte el ele, yürek yüreğe mücadele ile yapacağız. Buna mecburuz” dedi.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tulek de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin buğdayın anavatanı konumunda olduğunu söyledi. Buğdayın Anadolu’da bin yıllık bir geçmişi ve kültürel miras özelliğinde olduğunu ifade eden Tulek, Cumhuriyet Çiftliği’nde karakılçık ve siyez buğdayı ile birlikte enstitü tarafından geliştirilen yerli ve milli 8 arpa, 7 buğday ve 3 yulaf çeşidinin de ekiminin gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu arada Karaağaçlı üreticiler Başkan Gürkan’a Mart Ayında Edirne Belediyesi’nin düzenlediği Tohum Takas Şenliği’nden aldıkları tohumla yetiştirdikleri balkabağını hediye etti.
Daha sonra Belediye Başkanı Recep Gürkan törene katılanlarla birlikte Edirne Belediyesi Cumhuriyet Çiftliği’ne yerli tohumların ekimini yaptı.