Edirne’de düzenlenen Yaşlılık Refahı seminerinde konuşan Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, yaşlılık refahında Türkiye’nin dünyanın örnek aldığı bir ülke olduğunu söyledi. Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Edirne’nin yüzde 14 yaşlı nüfus oranıyla Türkiye’nin en yaşlı nüfusa sahip şehirlerinden biri olduğunu açıkladı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Edirne Valiliği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerini kapsayan Bölgesel Yaşlı Refahı semineri düzenlendi. Tarım İl Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan seminere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar Büyükkayaer, Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ile Yaver Tetik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş ile çevre il ve ilçelerden huzurevi, yaşlı bakım ve rehabilitasyonu çalışanları ile sosyal servislerde görevli çalışanlar katıldı.
Toplantıda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar Büyükkayaer, Dünya Sağlık Örgütü’nün insan ömrünün yaşlılık dönemini 74 yaşından itibaren başlattığını belirterek, “Yaşlılık insanın iyi olma halinin artışıdır. Toplum refahını arttırmak istiyorsak öncelikle biz kamu hizmet politikalarını arttırmakta, insanın iyi olma haline arttırmak zorundayız” dedi.
Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, yaşlı refahında Türkiye’de uygulanan politikalarla bir çok Avrupa ülkesine örnek olacak uygulamalar geliştirildiğini söyleyerek, “dünyada örnek gösterilebilecek uygulamalara imza atıyoruz” dedi.
Güler, “Cumhurbaşkanlığımızca yürütülen doğurganlık oranını arttırmak yönünde ciddi çabalar sarf ediyoruz. Ben yaşlılığı bir tiyatro sahnesine benzetiyorum. Oyunda görev alan yaşlanmış, saçlarına beyazlar düşmüş, yüzleri buruşmuş insanların, artık sahneye yeni devire yeni oyunculara devretmesini simgelediğini düşünüyorum. Yaşlılığın oluşmasında demokratik faktörler, sosyo ekonomik faktörler, siyasal faktörler, insancıl gerekçeler çok önemli. Bizler şu an uyguladığımız politikalarla bir çok Avrupa ülkesine örnek olabilecek uygulamalar geliştirdik. Dünyada örnek gösterilebilecek uygulamalara imza atıyoruz” dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Türkiye’de doğurganlık artış hızının düşerek yaşlı nüfus oranının arttığını söyleyerek, Edirne’nin de yüzde 14 yaşlı nüfus oranıyla Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip illerin başında geldiğini kaydetti.
Özbaş, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde 2016 yılında %8 olan 65 yaş üstü nüfus oranımız 2017 yılında %8.53 e 2018 yılında da %8.8 e yükselmiştir.
2007 yılına geldiğimizde ülkemizde ki her 5 kişiden 1inin 65 yaş üstü nüfusu oluşturacak hepimiz tarafından bilinmektedir. Bugün itibari ile 406 bin 855 olan il nüfusumuzun 55 bin 94 kişisini 65 yaş üstü nüfusumuz oluşturmaktadır. Türkiye genelinde %8.8 olan 65 yaş üstü nüfus ilimizde %14tür. Yani ilimizde her 100 kişiden 14 kişisi 65 yaş üstünü oluşturmaktadır. Bu oranla ilimiz en yaşlı iller kategorisine girmektedir. İlçeler bazında baktığımızda Süloğlu’nda %17.5 İpsala’da 15.97 Uzunköprü’de 18.9 Havsa da 19.39 Lalapaşa ilçemizde ise her 100 kişiden 20.9 kişisi 65 yaş üstündedir. Meriç ilçemize baktığımızda nüfusun %25.19u 65 yaşın üzerindedir.
İlimizin bu durumu yaşlı ve yaşlılık ile çalışmalara ağırlık verilmesini ortaya koymaktadır. Bu yüzden ilimizde yaşlılık ile ilgili çalışmaları büyük bir titizlik ile planlamakta ve yürütmekteyiz” dedi.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da belediyelerin asıl amacının şehirleri yaşanabilir şehir haline getirmek olduğunu söyleyerek, “Bir şehri yaşlıya göre, engelliye göre dizayn ederseniz o zaman herkese göre dizayn etmiş olursunuz. Edirne Belediyesi olarak yaptığımız park ve bahçelerde, kaldırımların girişleri eğim oranları açısından parklar ve bahçelerde çocuklarla beraber yaşlılarında olabileceği parklar yaratma çabasındayız” dedi.