6 Ocak 2025
6.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELÜSTÜN’DEN SÜT FİYATINA TEPKİ: SU, SÜTTEN DAHA PAHALI!

ÜSTÜN’DEN SÜT FİYATINA TEPKİ: SU, SÜTTEN DAHA PAHALI!

-

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye alım fiyatını litre başına 17,15 TL olarak açıklamasına tepki gösteren Edirne İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı Mustafa Üstün, “Su, sütten pahalı duruma geldi. Bu şartlarda Türkiye’de hayvancılık bitme noktasına gelecek.” ifadelerini kullandı.

Edirne İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı Mustafa Üstün, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye alım fiyatını litre başına 17,15 TL belirlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Bir litre sütün maliyetinin 19 lira olduğunu belirten Üstün, “Bu şartlarda üretim yapabilmek mümkün değil.” dedi.

Üstün, “Ulusal Süt Konseyi Türkiye’deki çiğ süt fiyatını 17 lira 15 kuruş olarak belirledi. Açıklanan fiyat maalesef üreticileri tatmin etmedi. Bazı odalar tarafından yapılana araştırmada; sütün maliyetinin 19 lira olduğu tespit edilmiştir. Bugün büyük marketlere gittiğinizde bir litre su almak için ortalama 15-20 lira ödüyorsunuz. Su, sütten pahalı duruma geldi. Bu çok çekinceli bir durum. Ulusal Süt Konseyi’nde fabrika temsilcileri, süt üreticileri birlikleri, damızlık birlikleri, kooperatifler, üniversitelerden ve Bakanlıktan temsilciler var. Firma ve Bakanlık temsilcilerini anlayabilirim ama üreticinin konseye üye olarak soktuğu üreticilerin bu fiyat açıklanırken neden tepki göstermediklerini bir türlü anlayamıyorum. Bu şartlarda devam ederse, Türkiye’de hayvancılık bitme noktasına gelecek. 1 litre suyun, 1 litre sütten pahalı olduğu, girdi maliyetlerinin günden güne yükseldiği dönemde bu işin içinden nasıl çıkacağız. Açıklanan fiyatlarla ilgili şöyle de bir sıkıntı var; 17 Aralık 2024 tarihinde fiyat açıklandı ama 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak. Ödenen süt paraları, 1 ay arkadan geliyor. Yani adam sütünü dökecek, Şubat ayının 15’inden sonra parasını alacak. 2 aylık bir enflasyon farklı oluşacak. 2 aylık bir enflasyon farkı çok ciddi bir rakamdır. Çiğ süt desteklemeleri de yetersiz durumdadır. Bu durumlar, süt işletmelerinin kapanmasına yol açacaktır. Şimdi kaba yemde maliyetlere baktığımızda, bugün balyanın maliyeti 80-90 liraları bulmuştur. Diğer girdilerden bahsetmiyoruz bile. Bu maliyetlerin olduğu yerde hayvancılık nasıl başarıya ulaşacaktır? Bunu kamuoyuna sormak isterim. Bu fiyatların gözden geçirilmesi lazım. Desteklemelerin arttırılması lazım. Yoksa küçük aile işletmeleri kapanacak.” dedi.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side