Türkiye’nin gıda enflasyonunda en üst sıralarda yer aldığını belirten Edirne İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı Mustafa Üstün, “Gıda enflasyonu sorununu çözmek için yerel üreticilerin desteklenmesi ve üretim portföyünün arttırılması lazım. Üretimi arttırmazsak, gıda enflasyonunu önleyemeyiz.” dedi.
Edirne İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı Mustafa Üstün, gıda enflasyonu konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin gıda enflasyonunda en üst sıralarda yer aldığını belirten Üstün, gıda enflasyonunu düşürmek için üreticilerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Üstün, “Türkiye Aralık ayı itibariyle gıda enflasyonunda yüzde 48’lik oranla dünyada birinci sıraya yerleşmiştir. Biz öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki; Türkiye’nin dört bir yanında farklı farklı ürünler yetişirken gıda enflasyonunu durduramıyoruz. Türkiye’de doğru düzgün bir tarımsal planlama yapamadık. Çiftçinin kısmi olarak üretimden çekilmesi ve bu işin büyük şirketlere kalmasından dolayı gıda enflasyonunun önümüzdeki yıllarda daha da yükseleceğini düşünüyoruz. Yurt dışından ne kadar hayvan getirsek de işi fiili olarak çözemiyoruz. Bunun çözülmesi için yerel üreticilerin desteklenmesi ve üretim portföyünün arttırılması lazım. Üretimi arttırmazsak, gıda enflasyonunu önleyemeyiz. Türkiye’nin en büyük tarımsal sorunlarından birisi, doğru tarımsal planlama yapılmamasıdır. Tarımsal planlama yaparken, bölgesel bazda planlamalarının doğru yapılması lazım. Ay başından beri mazot ve gübre desteklemeleri yatmaya başladı. Paralarda ciddi oranda bir kesinti olduğu söyleniyor. Toplulaştırma yapılan gölgelerde bazı parsellerin ÇKS kayıt sistemine tanımlı olmadığı ve bundan dolayı üreticilerin mağdur olduğu ifade ediliyor. Tek bir çare vardır; doğru üretim planlaması. Türkiye’de destekleme planları belli. Destekleme modellerinde bir yıl geriden geliyoruz. 1999 yılında başlayıp hala devam eden tarımsal desteklemelerle ilgili sorunumuz var. Türkiye’de destekleme ödeniyor ama çiftçi desteklemeyi ne zaman alacağını bilemiyor. Örneğin; ‘2025 yılı desteklemelerini Eylül ayında vereceğim’ denilmesi lazım. Çiftçinin bunu bilmesi lazım. Eylül ayı gibi 12-13 lira olan azotlu gübre, bugün 20 liraya yükseldi. Bunlar doğru planlamalar değil. Çiftçi direkt etkileniyor. Üretimden düşmeye sebep oluyor.” dedi.