Türkiye’nin çeltik ambarı konumundaki Edirne’de üretici çeltik alım fiyatını bekliyor. Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplanarak, çeltik alım fiyatının üretim maliyeti olan 2,295 lira ve yüzde 35 oranında artan giderlerin de göz önünde bulundurularak fiyat belirlenmesini talep etti.
Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, çeltik alım fiyatının üretim maliyeti ve artan maliyetlerin göz önünde bulundurularak fiyat belirlenmesini talep etti. Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Başkan Vekili, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Kurul Üyeleri Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Meriç Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cengiz, Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas imzasıyla yapılan basın açıklamasında şunlar kaydedildi:
“2020 Yılında uygulanacak olan Tarımsal Desteklemeler hakkında Tarım ve Orman Bakanımızın hububatta gübre desteğinin 4 liradan 8 liraya çıkarıldığını beyan etmiş olmasına rağmen 2020 yılı desteklemeleri için hiçbir yönetmelik yayınlanmadı. Çeltikte uygulanan prim desteğinin ton başına 650 TL, buğdayda uygulanan prim desteğinin ton başına 100 TL, ayçiçeği ve kanolada prim desteğinin ton başına 650 TL olarak uygulanmasına, yağlık ayçiçeği ithalatında uygulanan %27’lik gümrük vergisinin sabitlenerek devamına ve buna ek olarak koruma ve gözetim fiyatının 600 Dolara yükseltilmesine, çeltikte olmazsa olmazımız olan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin yetkili birimlerinin en yakın zamanda bölgemizi ziyaret etmelerini, ilgili kurumlar ile fikir birliği yaparak üretici ve tüketiciyi mağdur etmeyecek REEL enflasyon oranında alım fiyatının hasat öncesi açıklanmasını, bu bağlamda 2018 yılında üretilen 1 Kg. Çeltik maliyetinin yaklaşık olarak 1.70 TL’sı olması sebebiyle, 2019 yılında üretim maliyetimiz de %35 oranında artmasından dolayı 1 Kg. Çeltik üretim maliyetimizin 2,295 TL’sına yükselmiş olup, 2019 çeltik alım fiyatının 2019 yılı üretim maliyetimiz olan 2,295 TL’sı ve %35 artan giderlerimizin de göz önüne alınarak fiyatların oluşması ile ilgili çalışmaların yapılmasına karar verilmiştir” denildi.