8 Ocak 2025
12.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELUMUDUMUZ ÇİN AŞISINDA

UMUDUMUZ ÇİN AŞISINDA

-

Koronavirüsle mücadelede umudumuz, önümüzdeki günlerde Çin’den getirilecek aşıda. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Türkiye’nin sipariş ettiği Çin menşeli aşının kullanılabilmesi için faz 3 çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Altun, Çin menşeli aşı ile ilgili merak edilenleri açık bir dille anlatarak, koronavirüste bağışıklığın aşı ile sağlanabileceğini söyledi.
 

Tüm dünyanın yaklaşık bir yıldır mücadele ettiği koronavirüsten kurtulmak için geliştirilen aşılar umut oldu. Türkiye de Çin’den aşı siparişi verdi. Aşılar önümüzdeki günlerde Türkiye’ye getirilerek uygulanmasına başlanacak.

  

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Çin menşeli aşı ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Altun, aşının Türkiye’ye gelmesinin ardından gerekli güvenlik testlerinin yapılacağını söyleyerek, Çin aşısı ile ilgili şu anda faz 3 çalışmalarının devam ettiğini belirtti.  

 Altun, “Aşılamada öncelikli olarak risk grubundaki sağlık çalışanları, 65 yaş üzerindeki kronik hastalığı olanlar ve bakım evleri gibi toplu yerlerde yaşayan insanlar öncelikli durumda. Ülkemizde kullanılacak olan Çin menşeli aşının faz 1 ve faz 2 çalışmalarında önemli bir yan etkisi saptanmamış durumda. Sadece oluşabilecek olan şey, aşının yapıldığı yerde lokal ağrı, birkaç gün hafif kırgınlık gibi belirtiler ortaya çıkmış. Günlük yaşamı etkileyecek ciddi bir yan etkisi yok. Kaldı ki bu aşılar virüs aşıları olduğu için herhangi bir kronik rahatsızlığı olan insanlarda sorun oluşturmayacaktır. Güvenli bir şekilde kullanılabilecektir” dedi.

 

“Bir hastalığı tedavi etmenin en kolay yolu o hastalık ortaya çıkmadan önlemekten geçiyor” diyen Prof. Dr. Altun, bağışıklığın da ancak aşı ile sağlanabileceğini kaydetti.

Altun, “Aşılanan bireyler hasta olmayacak. Ancak hastalığı bulaştırmayacak anlamına gelmez. Bu nedenle aşılanan bireyler mutlaka bireysel korunma önlemlerini sürdürmek zorundadırlar. Çünkü toplumsal bağışıklık oranı yüzde 70’le ulaşmadan eğer bu rahat davranma, maske kullanmama, hijyene dikkat etmeme, kalabalık yerlerde bulunma gibi bir takım davranışlarda bulunulursa, aşılanmamış insanlar için hastalık potansiyel yaratacak ve sağlık sistemindeki yükü kaldırmayacak. Ciddi anlamda sorun oluşturacaktır. O yüzden aşılanan bireyler de maske kullanmak zorundadır” dedi.

  

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Bir sabah uyandığımızda koronavirüs bitmiş diyebilecek miyiz?” sorusuna, “umarım o günler çok yakın olacak” dedi.

Altun, “Bir salgının önüne geçilebilmesi için toplumsal bağışıklığın yüzde 70 oranına ulaşması gerekiyor. Salgının ne zaman önüne geçilecek? Tüm dünya yüzeyinde yaşayan insanların hepsi bağışık olduğu zaman önüne geçilecek. Ancak burada yeniden hastalık yapabilme potansiyeli de var bu virüsün. Tekrar doz aşılar yenileme dozları yapılarak bunun önüne geçilebilmesi söz konusu olacaktır.

“Bir sabah uyandığımızda koronavirüs bitmiş diyebilecek miyiz?” sorusuna, “umarım o günler çok yakın olacak. Bunlar yapıldığı takdirde onların olabilmesi söz konusu.”

  Ülkemize uygulanacak Çin menşeli aşıda vücuda zayıflatılmış ya da ölü koronavirüs etkenleri veriliyor. Bunlar hastalık yapma potansiyeline sahip değil. Vücudun savunma hücreleri bunlarla karşılaştığında koruyucu madde dediğimiz antikor üretmeye başlıyor. Daha sonra antikor seviyesi koruyucu aşamaya gelen bir bireyde tekrar koronavirüs etkeniyle karşılaştığında eğer bu antikor(bağışıklık) düzeyi koruyucu ise o hastalık oluşturmadan o virüs etkeni ortadan kaldırılıyor” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side