Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü kapsamında Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu Baro konferans salonunda Prof. Dr. Zeynep Katnas’ın katılımı ile söyleşi düzenledi.
Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Bedia Mutlu Mirzabey burada yaptığı konuşmasında Türk kadını hukuktan, tıpta, kimyaya, mühendisliğe kadar bilimin her alanında sayısız başarılara imza attığını ifade etti.
Av. Mirzabey, Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nün 11 Şubat 2015 tarihinde, Kadınların ve genç kızların, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi ve araştırma faaliyetlerine her seviyedeki katılımlarını teşvik etmek amacıyla ilan edildiğini kaydetti.
Mirzabey kız çocuklarının eğitiminin önemine vurgu yaparak “çünkü eğitilen her kadın aileyi, ailede toplumu eğitecektir” dedi.
Edirne Baro Başkanı Av.Alper Pınar da konuşmasında cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmaya yönelik birçok çalışma olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
“Özellikle cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında daha donanımlı ve cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak şekilde bilimde daha güçlü bir hale gelmeleri noktasında olan çalışmalar var. Tabi ki bu yeni bir süreç değil. Aslında tarihsel bir süreç. Tarihte cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için sadece bu alanlarda değil, her alanda sosyal anlamda karşılaştığımız her konuda kadınları erkeklere, haklarına daha yakınlaştırmaya, cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar var. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü de kadına gösterdiği önem, kadınlara vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkı nedeniyle tekrar huzurlarınızda şükran ve minnetle anıyorum. Tabi ki bu sürecin, önümüzdeki süreçte daha donanımlı bir şekilde, daha gelişen çağımıza uygun şekilde devam edeceğini ve bu eşitsizlikleri daha çok ortadan kaldıracağına inanıyorum. Zeynep Katnas hocamıza da davetimize icabet ederek, buraya gelmesi nedeniyle için tekrar teşekkürlerimizi sunuyorum.
Pınar aynı zamanda bugünün 11 Şubat 2015 tarihinde katledilen Özgecan Arslan’ın ölüm yıldönümü olduğunu anımsatarak böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için gerek devlet gerekse halkımız üstüne düşen görevi yerine getirecektir dedi.
Prof. Dr. Zeynep Katnas, kız öğrenci olan toplulukta eğitimin önemini, kadının eğitiminin, eğitimde süreyi doğru kullanmanın önemli olduğunu, internetin yararlı olduğu kadar zararlı yönleri de olduğunu, boş yere internette zaman geçirmenin zaman kaybı olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Katnas, internetin bilgilenmek, kendini geliştirmek amacıyla kullanımının da söz konusu olabileceğini anlatırken, şu ifadeleri kullandı “Büyük insan Mustafa Kemal Atatürk’ün bize sunduğu hakların ne kadar çok ileri olduğunu ve yeter ki biz bu hakları kullanabilelim. Bir kadının kendi ayakları üzerinde olması, bir meslek sahibi olmasıyla, bu mesleği iyi icra etmesiyle mümkün olmakta. İnterneti dedikodudan uzak durup sosyal medyadaki dedikodularla mümkün olduğu kadar az zaman geçirip bilimsel anlamdaki yayınlara internetten yaklaşım son derece mümkün. Kendi düşünce dünyanızı geliştirmeniz son derece mümkün” dedi.