CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’de buğday üretiminin yetersiz olduğunu, hükümetin bu açığı ithalatla kapatacağını söyledi. Gaytancıoğlu, özellikle Trakya bölgesinde önemli bir ürün olan kanola fiyatındaki düşüşe dikkat çekti.
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gaytancıoğlu, buğday piyasasındaki fiyata ve rekolteye dikkat çekerek, kanola fiyatındaki düşüşü gündeme getirdi.
Edirne ve Trakya’da rekoltenin yüksek olduğunu, fiyatların da 1250-1300 lira aralığında seyrettiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “Aynı Buğday’a Türkiye Cumhuriyet’i Rusya’dan 1,5 Lira fiyat ödüyor” dedi. Türkiye’de buğday kıtlığı yaşanacağını kaydeden Milletvekili Gaytancıoğlu,” Türkiye’de buğday üretimi 22 milyon ton değil, 18-19 milyon ton gerçekleşecek. Türkiye bu açığı ithalatla kapatacak” dedi.
Gaytancıoğlu, “İthalatta da biliyorsunuz ki 1,5 liranın üstünde fiyatlarla satın alıyoruz, çünkü döviz çok arttı. Yani, üretimi planlayamayan bir iktidar, günü birlik politikalarla, sıfır gümrük vergisiyle sorunları çözmeye çalışıyor. Bu sorunlar bu şekilde çözülmez. Günü birlik politikalarla sistemi götürmeye çalışıyorlar” dedi.
Trakya bölgesinde çok ekilen kanolanın fiyatındaki düşüşe de dikkat çeken Milletvekili Gaytancıoğlu, “Türkiye’nin ciddi yağ açığı varken, geçen sene 2400 – 2500 liralara çıkan kanoladaki fiyat bugün 1900 liraya kadar inmiştir” diyerek, bunun da iktidarın üretimi planlayamamasından kaynaklandığını söyledi.
Gaytancıoğlu, “Kanola bölgemizde önemli bir üründür, bir yağ bitkisidir. Türkiye’nin ciddi yağ açığı varken, geçen sene 2400 – 2500 liralara çıkan kanoladaki fiyat bugün 1,90 liraya kadar inmiştir. Nedeni; üretimi planlayamayan, yönlendiremeyen, desteklemeyen bir iktidar var. Sizin yağ açığınız var, yağa ciddi anlamda döviz ödüyorsunuz, komşularınız sizin sayenizde zengin oldu, bizim üreticimiz istikrarsız fiyatlarla karşı karşıya. Bunun bir sahibi yok mudur? Devlet TMO’yu görevlendirsin, kanolayı da yağ açığının kapatılması konusunda devreye sokmasında fayda var. Türkiye Cumhuriyeti’nde devlet babadır. Baba görevini yapması lazım. TMO’yu kuranlara boşu boşuna çiftçinin kara gün dostudur demediler. Kara gün dostuysa burada bir şekilde devreye girmeli”.
Gaytancıoğlu, ayçiçeğinde binlerce dekar alanın bozulduğunu, çiftçinin derdini anlatacak bir yetkili bulamadığını söyledi.
Gaytancıoğlu, “Bakın Ayçiçeği’nde sadece Edirne’de 60-70 bin dekar alanda tarlalar bozuldu. Peki bu tarlaları bozanlar, yani o tohumu satanlar; ‘alın size bu tohumu verelim, bizi mazur görün’ dediler mi? Demediler. Belki ‘çiftçiye karşı paketin üzerinde uyarı yaptık’ diyecekler ama sonuçta bu çiftçiye tohum satıyorlar. Senin pazarın bu. Bunu bir kere de sen çözmeye çalış. Bunu defalarca anlattık. Yani küresel sermayeyi bu kadar Türkiye pazarına sokan bu iktidar şimdi çiftçiyi görmezden geliyor. Çiftçi bize derdini anlatıyor ama inanın biz bu sorunu iletecek bir kurum, yetkili bulamıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti zor günler yaşıyor. Bugünlerden çıkış hep beraber el ele kardeşçe olacak”.