Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi’nin davetlisi olarak geldiği Edirne’de ‘Düşten düşünceye zamansız kadınlar’ konferansı verdi. 30 senedir araştırmalar yapan Kalıpçı, 1919- 1938 yılları arasında 51 Türk kadınının dünyada ilkleri elde ettiğini söyledi.
Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi tarafından düzenlenen konferans Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Kadınlar Birliği Edirne Şube Başkanı Ayşen Tamergil, Türk Kadınlar Birliği’nin 1924 yılında Ankara’da kurulduğunu, 1952 yılında ise Edirne Şubesi’nin faaliyete geçtiğini belirtti.
Tamergil, konferans için Edirne’ye gelen Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı hakkında bilgiler verdi.
Meslek hayatına Felsefe öğretmeni olarak başlayan Kalıpçı, 1985 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği Atatürkçülük eğitimini tamamlamış ve yaptığı çalışmalar nedeniyle 1996 yılında Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Başkanlığı Haberleşme Üyeliğine seçildi. 30 senedir yaptığı araştırmaları, yurtiçi ve yurtdışı pek çok merkezde uyguladığı bir metotla konferanslar halinde sunan Kalıpçı, Edirne’de ‘Düşten düşünceye zamansız kadınlar’ konferansı verdi.
Kalıpçı, yaptığı açıklamada Edirne’de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyerek, kurtuluş savaşında Türk kadın kimliği ve Atatürk üzerine araştırmalar yaptığını, bu araştırmalarında 1919- 1938 arası 51 Türk kadınının dünyada ilkleri elde ettiğini öğrendiğini, dünyanın ilk kadın jokeyinin ve Avrupa’nın ilk rallicisinin bir Türk kadını olduğunu ifade etti.
Kalıpçı, “Edirne’de bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Atatürk araştırmacısı yazarım. Daha çok uzmanlık alanım kurtuluş savaşında Türk kadın kimliği ve Atatürk. 30 senedir araştırmalarımı arşivde yapıyorum. Gördüm ki 1919- 1938 arası 51 kadınımız dünyada ilkleri elde etmiş. O dönem televizyon yok, zor bir dönem ve ben bunları tanımadığımı fark ettim. İsimlerini hiç bilmediğimi fark ettim. Dünyanın ilk kadın jokeyi bir Türk kadınıymış. 1932 gibi bir tarihte Avrupa’nın ilk kadın rallicisi yine bizden bir Türk kadını Semiha Morkaya. Onun hayat hikayesi çok enteresan. Böyle çok fazla kadın kimliğimizin olduğunu gördüm. Bizim kadınlarımızın dünyadaki kadınlara örnek olması çok ilginçti. Bu kadınlarımızın hayat hikayelerini gösteri şeklinde Edirne’de 19 Ekim’de yapacağız. Ama bugün Atatürk ile birlikte kadın kimliğini anlatan özel konferans olacak. Dünyada ilklere imza atan üç tane Edirneli kadın var. Amacımız bu nesli aktarıp moral kazanmak”.