Trakya Üniversitesi Hastanesi, pandeminin başlangıcından bu yana 120 binden fazla Covid-19 testi ile salgınla mücadelede önemli bir görev üstlendi. COVID-19 Referans Laboratuvarı, hâlihazırda günlük ortalama 500 testlik kapasite ile çalışmalarını sürdürüyor. COVID-19 Referans Laboratuvarı sorumlusu ve Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Gürcan, laboratuvara gelen numunelerin, 6 saat içinde sonuçlandırıldığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı tarafından 21 Mart 2020’de “Covid-19 Tanı Laboratuvarı” olarak yetkilendirilen Trakya Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı bünyesindeki Covid-19 Referans Laboratuvarı, ülkemizin pandemi ile mücadelesine desteğini sürdürüyor. Bu kapsamda Edirne genelinde toplanan numuneler, Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde titizlikle analiz ediliyor. PCR test kitleri ile 24 saat kesintisiz faaliyet gösteren laboratuvarda ayrıca, bir sınır kenti olan Edirne’de, yurt dışına çıkışlarda test istenen kişilere de hizmet veriliyor. Çalışanların, kişisel koruyucu ekipmanlar ve modern laboratuvar uygulamaları eşliğinde görev yaptığı laboratuvarda, salgının başından bu yana 120 binden fazla numuneye PCR Testi uygulandı. Alanında uzman 35 kişilik bir sağlık ekibinin görev yaptığı laboratuvarda, Prof. Dr. Şaban Gürcan, Dr. Öğr. Üyesi Canan Eryıldız ve Dr. Öğr. Üyesi İsmail Davarcı gözetimindeki çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ediyor. Laboratuvar, hâlihazırda günlük ortalama 500 testlik kapasite ile çalışmalarını sürdürüyor.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Trakya Üniversitesi Hastanesi COVID-19 Referans Laboratuvarı sorumlusu ve Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Gürcan, laboratuvarın, Türkiye’de Covid-19 Tanı Laboratuvarı olarak yetkilendirilen 15. laboratuvar olduğunu belirtti.
Viral enfeksiyonların tanısı için en hızlı ve doğru yöntemlerden birisinin PCR yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Şaban Gürcan, Covid-19 tanısını da bu yöntemle gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu süreçte tanıda kullanılan ve yaklaşık 6 saatte sonuç veren PCR testleri uyguluyoruz. Laboratuvarımızda görev yapan ve içerisinde öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, biyologlar, kimyagerler, sağlık teknisyenleri, laborantlar ve yardımcı çalışanların bulunduğu 35 kişilik uzman ekiple yürütülen çalışmalar neticesinde bugüne kadar tekrarlanan testlerle birlikte yaklaşık 150 bin civarında PCR testini sonuçlandırdık.” dedi.
Ocak 2021’den bu yana PCR testi pozitif olanlarda mutasyon araştırmasına da başladıklarını belirten Prof. Dr. Şaban Gürcan, “Tarama amaçlı ayırdığımız 624 numuneye mutasyon testi yaptık. İlk mutasyon olgusunu Şubat ayının başlarında saptadık. Sonraki haftalarda mutasyon oranı hızla yükselmeye başladı. İlk zamanlar mutasyon oranları düşük iken, geldiğimiz noktada mutasyon taraması için ayrılan numunelerin yaklaşık yarısında mutasyon tespit edildi. Mutasyonların yaklaşık %90’ının İngiltere varyantı olduğunu belirledik” dedi.