Sağlık çalışanları ve hekimler performans baskısına ve düşük ek ücretlere tepki gösterdi. Edirne’deki basın açıklamasına katılan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, “salgının başından beri bizi alkışlayanlara o alkışları iade edeceğiz. Çünkü alkışlamak dışında haklarımızı ortadan kaldıran uygulamalarıyla ve tüm sağlık ortamını tahrip eden düzenlemeleriyle artık bıçak kemiğe dayandı demiyoruz. Bıçak kemiği deldi geçti” dedi.
Türk Tabipler Merkez Konseyi ve Edirne Tabip Odası’nın Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde yaptığı basın açıklamasına katılan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, sağlık çalışanlarının ve hekimlerin yoksulluk sınırının altında ücrete çalışmak durumunda bırakıldığını söyleyerek, performans baskısı ve ek ücret ödemelerine karşı tepkisini dile getirdi.
Fincancı “ TTB olarak salgının başından beri bizi alkışlayanlara o alkışları iade edeceğiz. Çünkü alkışlamak dışında haklarımızı ortadan kaldıran uygulamalarıyla ve tüm sağlık ortamını tahrip eden düzenlemeleriyle artık bıçak kemiğe dayandı demiyoruz. Bıçak kemiği deldi geçti diyoruz. İnanılmaz bir sağlık hakkı ihlali ile karşı karşıyayız. Pandemiden çok önce başlayan ve ne yazık ki neoliberal politikalarla sağlık ortamını tahrip eden birinci basamağı ortadan kaldıran sağlık emekçilerini ve hekimleri yoksulluğa mahkum eden ve performans adı altında hastaları kısacık sürelerde yalnızca görüp geçecek bir çalışmayla bizleri bu şekilde değersizleştirenlere karşı alkışları iade etmek dışında başka bir seçeceğimizde kalmamıştır. Her gün bir uçak dolusu değil, aslında 2 uçak dolusu, her gün 2 uçak düşse bu ülkede biz yas tutuyor olmaz mıydık. Ama gittikçe duyarsızlaştık, farkında bile değiliz” dedi.
Dr. Fincancı, Sağlık Bakanının Türk Tabipler Birliği’nin randevu talebine bir yıldır cevap vermediğini söyledi.
Fincancı, “Ekim’de randevu talebinde bulunduk yeninden Sağlık Bakanı’ndan. 1 yıldır randevu vermediği için bize yeniden randevu vermeyeceğini tahmin edebiliyorduk. Belki dedik, hani bıçak kemiği deldi geçti, belki bize randevu verir, hekimlerin yaşadıkları hak ihlallerini dile getirebiliriz ama olmadı. 11 Ekim’de eylem programını açıklayarak biz Türkiye yollarına düştük. Merkez konseyi yeleri olarak her gün baka bir ilde meslektaşlarımızla buluşuyor, onların yaşadığı sorunları dinliyor. Ve bunları çözüm önerileri olarak da her gün raporlaştırıyoruz. Birinci basamakta yaşanan sorunları aile hekimleri çok açık bir ifadeyle dile getirdiler biliyorsunuz. Büyük bir çoğunluklada işlerini durdurdular, yaşadıkları sorunları tüm kamuoyu ile paylaştılar. Birinci basamağın tahribatı aslında bu salgında hepimize daha fazla hasta daha fazla ölüm olarak çıktı. Ne yazık ki bu durumdayız. Eğer birinci basamağı biz olması gerektiği gibi bölgesel tabanıyla ve tüm bu taramaları yaygın bir biçimde yapabilecek güçte bir ekip çalışmasına dönüştürebilseydik bugün salgın bu noktaya ulaşmazdı. İkinci basamakta hastanelerde hekimler birbirini bile görmeye fırsat bulamıyor, her 5 dakikada bir giren hastayla soluksuz çalışmak zorunda bırakılıyor. Yoksulluk ücreti karşılığında. Bugün hekimlerin temel ücreti 5 bin lira civarında. Yoksulluk sınırının altında. Diğer sağlık emekçileri açlık sınırın altında ücret alıyorlar. Size pandemide ek ödeme vereceğiz dediler. Kaç lira verdiler derseniz, 1 lira 42 kuruş alan meslektaşımız var. Bize biçtikleri değer 1 lira 42 kuruş. Biz bu değersizleştirmeye karşı mücadeleye devam edeceğiz” dedi.