11 Ocak 2025
5.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELTGK 21. BAŞKANLAR KONSEYİ TOPLANDI

TGK 21. BAŞKANLAR KONSEYİ TOPLANDI

-

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) pandemi dolayısıyla internet üzerinden görüşmelerin sağlandığı 21. Başkanlar Konseyi toplantısını yaptı. Gazetecilerin Yıpranma Payları” hakkında görüşülen toplantıda Edirne Gazeteciler Derneği Başkanı Derya Sarılarlı, “Yıpranma hakkından vazgeçmeyiz.” dedi.
 

Türkiye’de basının en büyük çatı organı konumundaki Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) pandemi dolayısıyla internet üzerinden görüşmelerin sağlandığı 21. Başkanlar Konseyi toplantısını yaptı.

Konfederasyon genel Başkanı Nuri Kolaylı ile çok sayıdaki gazeteciler derneği başkanının katıldığı toplantının gündemini gazetecilik mesleğinde görev yapan kişilere sağlanan ve daha çok 212 sayılı yasa olarak ta bilinen ‘fiili hizmet süresi zammı’ oluşturdu.

Toplantıda ayrıca, yerel gazetelerin bayilere dağıtımında yaşanan sıkıntılar, Basın İlan Kurumu ile ilgili talepler, federasyonlar ve üye derneklerle ilgili konular ele alındı.

Başkanlar konseyine katılan Edirne Gazeteciler Derneği Başkanı Derya Sarılarlı, toplantıda görüşülen konular arasında en çok zaman ayrılan ‘Gazetecilerin Yıpranma Payları’’ hakkında şu açıklamayı yaptı:

‘’Bilindiği üzere 2008 yılında basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlar için kamuoyunda ‘yıpranma payı’ ya da ‘212 sayılı yasa’ olarak bilinen; ‘fiili hizmet zammı’ kaldırılmış, 2013 yılında yapılan başvurular ve ilgili bakanlıklar, milletvekilleri ile yapılan görüşmeler sonrasında bu hak tekrar geri getirilmişti.

Ancak bu hak geri verildiğinde İstanbul İş Mahkemesi’nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda‘fiili hizmet süresi zammı’ ile ilgili düzenleme getiren 40'ıncı maddesinde yaptığı değişiklikle eklenen 16 numaralı bende göre, bu haktan yararlanacak kişilerin aynı zamanda ‘Sarı Basın Kartı’ sahibi olmaları şartı getirilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 25 Aralık'ta iptal başvurusu ile ilgili yaptığı değerlendirme sonucunda ‘yıpranma payı’ ile ilgili düzenlemenin, Anayasa'nın ‘temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması’ ile ilgili 13 ve ‘sosyal güvenlik hakkı’ ile ilgili 60'ıncı maddelerine aykırı olduğunu belirleyip, yıpranma hakkından yararlanmak için getirilen sarı kart şartı düzenlemesini iptal etmişti.

AYM kararı, Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 9 ay sonra yürürlüğe gireceği öğrenilmişti.

Ancak bu kararın ve yıpranma hakkının devamı için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM), AYM kararına uygun olarak kanunda düzenleme yapılması gerekiyor. Bu düzenlemenin de Ekim ayında mecliste görüşülüp, karara bağlanması şart.     

Yıpranma hakkını fazlasıyla hak ettiğine inandığımız gazeteci meslektaşlarımızın kazanılmış bu haklarından mahrum edilmesi gibi bir durumun oluşmaması için Edirne Gazeteciler Derneği de üzerine düşeni yapacaktır.

Yıpranma hakkından vazgeçmeyiz. Zaten ekonomik zorluklar içerisinde fedakarca görev yapan meslektaşlarımız kazandıkları bir hakkın kendilerinde alınmasına asla izin verilmeyecektir.

Yerel basının içinde bulunduğu sıkıntılı dönemi aşmak için yapılması gerekenleri görüştüğümüz bugünlerde bir de meslekte çalışanların kazanılmış haklarının heba olmasına müsaade edilmeyecektir.’’

Türkiye genelinde 8 gazeteciler federasyonu ile 77 gazeteciler cemiyeti başkan ve temsilcisinin katıldığı TGK Başkanlar Kurulu toplantısında, basın/medya sektöründeki son gelişmeler, koronavirüsün sektöre etkileri, gazetecilerin yıpranma hakkı, gazetelerin dağıtım sorunu ile diğer sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı Başkanlığında saat 14.00’de başlayan ve yaklaşık 3 saat süren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 21. Başkanlar Kurulu’nda gündeme gelen ‘gazetecilerin yıpranma hakkı’, ‘gazetelerin dağıtım sorunu’, ‘internet yasası’, ‘pandemi süreci ve yerel medya’ başlıklı sorunların kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırıldı.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side