Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, ‘Kültürel ve Doğal Değerimiz Tavuk Ormanı’ panelinde yaptığı konuşmada zengin bitki örtüsüne sahip Tavuk Ormanının yapılanmaya uygun bir bölge olmadığını, buna rağmen ticari işletme ve Kırkpınar güreş stadyumu yapılarak ormanın içinin beton yollarla kaplandığını söyledi. Eren, “tavuk ormanı koruma altına alınmalı” dedi.
Edirne Çevre Gönülleri Derneği ve Trakya Üniversitesi işbirliğinde Kültürel ve Doğal Değerimiz Tavuk Ormanı’ paneli gerçekleştirildi. Edirne Barosu Konferans salonunda yapılan panele çeşitli dernek, STK başkanları ve temsilcileri katıldı. Trakya Üniversitesi’nden akademisyenlerin de konuşmacı olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, farklı ağaç ve bitkilere ev sahipliği yapan tavuk ormanının orman vasfından uzaklaştığını söyledi. Edirne’deki Tavuk Ormanı’nın Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı bir alana dönüştüğünü söyleyen Eren, “güreşlerin burada yapılıyor olması doğru mu? Hiç çayır çimen kalmamış mı ki Kırkpınar’la ilgisi olmayan Saraçiçi Tavuk Ormanı’nı güreş alanına dönüştürmüşüz” dedi.
Zengin bitki örtüsüne sahip Tavuk Ormanı’nın yapılanmaya uygun bir yer olmadığını, buna rağmen ticari işletmeler yapıldığını, bunun için de çok değerli ağaçların kesildiğini öne süren Eren, “gelecek nesillerden ödünç aldığımız eşi benzeri olmayan bu tarih, doğa ve kültür alanı artık her yönden geri dönülmez kayıplara uğramış durumda. Bugün Tavuk Ormanı, gerçek değerinin teslim edilmesi için bizlerden koruma altına alınmayı bekliyor” dedi.
Toplantıda Fotoğraf Sanatçısı Ali Çıtak, Tavuk Ormanı’nda yaptığı çalışmalarını sundu. Çıtak, Tavuk Ormanının tarihçesini anlattı. Çıtak, Edirne Sümbülü’nün yetiştiği ormanda, mor sümbül, ada soğanı, yabani soğan, andız gibi çeşitli bitkilerin de yetiştiğini kaydetti.
Çıtak, daha sonra bu alanda yaptığı çalışmalarını sundu.