9 Ocak 2025
12.2 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELTARIMSAL ÖĞRETİMİN BAŞLANGICININ 174'ÜNCÜ YILDÖNÜMÜ

TARIMSAL ÖĞRETİMİN BAŞLANGICININ 174’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜ

-

Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 174’üncü yıldönümü TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Edirne İl Temsilciliği tarafından Atatürk Anıtı’nda törenle kutlandı. ZMO Edirne Temsilciliği, meslekte yaşanan işsizlik ve ülkenin tarımsal durumunu kamuoyu ile paylaştı.
 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Edirne İl Temsilciliği Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 174’üncü yılını Atatürk Anıtı’nda kutladı. Tören anıta çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunulmasından sonra TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği adına İl Temsilcisi Mutlu Kılıç, basın açıklamasını okudu.   

ZMO’nun, kamuoyu oluşturulması, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması amacıyla; meslek ve meslektaşların hak ve menfaatlerinin korunmasına ve geliştirilmesine, tarımsal politikalara, tarımsal örgütlenmeye ve meslek alanına yönelik olarak değerlendirme, talep ve önerilerde bulunduğunu anımsatan Kılıç, meslektaşlarının işsizliği ve ülkede tarımsal durumu üzerinden bugünü değerlendirerek durumu kamuoyunun dikkatine sunmak için yaptığı açıklamada “İşsizlik uzun yıllardır Mühendislerin kanayan yarası olmaya devam ediyor” dedi ve şunları dile getirdi:

Tarım ve Gıda alanındaki farklı mühendislik dallarından mezun yaklaşık 40.000 meslektaşımız iş piyasasına erişebilmek için çaba harcıyor. İş piyasasına erişebilenlerin büyük bölümü de ne yazık ki mesleklerine ve statülerine uygun olmayan düşük ücretlerle çalışma hayatlarını sürdürüyor. İş piyasasında etik kurallar çalışanın statüsüne göre işlerde değerlendirilmesini, kendini geliştirebilmesine imkân tanınmasını ve mesleğine yakışır bir ücretle çalışabilmesini kapsayacak düzeyde işletilebilmeli. Aksi takdirde kişilerin zamanla en başta mesleklerine daha sonra çalıştıkları kuruma ve en nihayetinde hizmet ürettikleri topluma karşı olan duygularında derin kırılmalar yaşanabilir.

Ülkemizin tarımsal durumuna gelince; bugün ülkenin her köşesinde bir şekilde üretim sürüyor. Geçimlik tarım yapanlar, kendi için üretenler, ticari amaçla büyük ölçekte bitkisel üretim, hayvancılık, balıkçılık yapanlar var. Üretici pazarına ürün getiren, yol kenarında satış yapan, dünyanın dört bir yanına ihracat yapan var. Ancak bir taraftan da üretimimizin talebi karşılayamaması nedeniyle her geçen gün artan bir tarımsal ithalat gerçeği var. Para kazanamadığı için üretim yapamayan çiftçilerimiz, işlenmeyen devasa tarım alanlarımız var. Tarımda, yapısal, ekonomik, sosyolojik, kültürel, yasal, örgütlenme ve daha birçok konuda ciddi sorunlarımız var.

Temel sorun ise iktidarların, toplumun genel olarak tarımı önemsememesi, yok sayması ve bunun sonucunda da değersizleştirilmesidir. Bu temel sorunu kalıcı ve en öncelikli olarak çözmeliyiz. Tarıma değer vermemiz, değer kazandırmamız daha yalın bir anlatımla tarıma bakışımızı değiştirmeliyiz. Tarım bilimleri de diğer tüm bilimlerde olduğu gibi iş bilmeyi ve o işi yapabilmeyi gerekli kılıyor. Doğanın kurallarını bilerek derin bir ahlakla birleştirmek, hizmet ürettiğimiz toplumu ve nefes aldığımız çevreyi severek çalışmak zorundayız. Bu duygularla; Tarımsal Öğretimin 174. yılını kutluyor, ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side