Edirne’de süt üretimi ciddi oranda azaldı. Bunun yanı sıra hayvan işletmelerinin de bir biri adına kapanması, sektörün içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, “Süt üreticisinin sorunları var. Para kazanamadıkları için hayvanlarını satıyorlar ya da dişi hayvanları kesime götürmek zorunda kalmıyorlar” dedi.
Süt üretiminde tehlike çanları çalıyor. Özellikle Edirne’de Süt Üreticileri Birliği tarafından geçtiğimiz yıl Haziran ayında günlük 36 ton olan süt miktarı, bu yılın Haziran ayında ton azalarak 29 tona düştü.
Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üretiminde ciddi bir üretim krizinin baş gösterdiğini belirterek, bu düşüşün sıcak havaların etkisiyle oluşan süt veriminden değil işletmelerin bir bir kapanmasından kaynaklandığını söyledi. Suiçmez, 1 Lira 90 Kuruş olan sütün litresinin 2,5 Lira olması gerektiğini açıkladı.
Suiçmez, “Şuanda süt üretiminde ciddi anlamda bir üretim krizi baş göstermektedir. Edirne birliği olarak biz bunu sahada gözlemliyoruz. 2018 yılının Haziran ayına baktığımızda yaklaşık olarak piyasaya arz ettiğimiz süt miktarı 36 ton civarındadır. Bu yıl Haziran ayına baktığımızda 29 ton civarındadır. Buda yaklaşık olarak %19,5 tonluk bir düşüş var. Bunun nedenini üreticiler sıcaklılıklara bağlamaktadır, fakat sıcaklıkla alakası yok. Geçen yılda aynı sıcaklık vardı.%5 sıcaklığa bağlarsak %12-13 gibi üretimde çekilme var. İşletmeler kapanarak dişi hayvanlar kesime götürüyorlar. Biz bunu şuna bağlıyoruz; bundan 3 ay önce ulusal süt konseyi soğutulmuş süt fiyatı açıkladı. Bu fiyat aralık ayı sonuna kadar geçerli olacaktır. Biz konseydeki arkadaşlara ilettik. Süre uzun bu fiyat ı üretici kaldıramaz. Biz yem sanayine müdahale edemiyoruz sürekli zam yapmaktadır. Sadece yem sanayisi değil ki çeşitli alanlara zam yapıldı. Süt üreticisinin sorunları var. Para kazamamaktadır. İnsanlar hayvanları satıyor yâda dişi hayvanlarını kesime götürüyor. Borsanın önünde körpecik düveler kesime götürülüyor. Bunun önüne geçmezsek ciddi bir tehlikedir. 3-5 yıl da hissedilmez ama 10 yılın sonunda önüne geçilemez bir hal alır. Trakya bölgesinde görüyorum büyük çiftlikler açılmakta bunlar Türkiye’nin hayvancılığını teşkil etmez. Zarar ettiğini gördüğünde çekilirse iş farklı boyutlar kazanır. Ülkemizin hayvan işletmeciliği geleceği aile işletmelerinde. Konsey Ağustos ayı içerisinde rezerve yapılmalı ve en az üreticinin eline 2,5 lira geçecek şekilde yapılmalı. Üretici hayvanlarını satarak işletmesini kapatmaktadır. Kapatılması tehlikelidir”.