Edirne Süt Üreticileri Birliği ile özel bir banka arasında süt hayvancılığını geliştirme projesi kapsamında protokol imzalandı. Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, birlik üyelerine normal kredi faizlerinden indirimli faiz uygulaması yapılacağını ve 70 aya kadar vade imkanı sağlanacağını söyledi.
Edirne Süt Üreticileri Birliği ile Denizbank arasında süt hayvancılığını geliştirmek amacıyla protokol imzalandı. Süt Üreticileri Birliği binasında yapılan imza törenine Birlik başkanı Mustafa Suiçmez’in yanı sıra Edirne Şube Müdürü Tayfun Güç, Denizbank Trakya Bölge Satış Müdürü Mehmet Kel, Trakya Bölge Tarım Sorumlusu Şafak Şentürk katıldı.
Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, özel bankaların uygun kredilerle aile işletmelerini yaşatmaya çalıştığını söyledi. Suiçmez, yaptıkları protokolle birlik üyelerine normal kredi faizlerinden indirimli faiz uygulaması yapılacağını kaydetti.
Suiçmez, “Birileri her ne kadar Türkiye’de kara tablo çizse de ekonominin sağlam ayakları devam ediyor. Özel bankalar dahil uygun kredilerle aile işletmelerini canlandırmaya, büyütmeye çalışıyor. Aile işletmelerinin sorunlarını biliyoruz. Ekipman taleplerinden yem talebine kadar her şeyle ilgili üreticimize faydalı olmak istedik. En az üç aylık gebe düve veya bir buzağı doğurmuş inek alımlarında Edirne Süt Üreticileri Birliği üyelerine normal kredi faizlerinden indirimli bir faiz uygulaması yapılacak ve 70 aya kadar vade imkanı sağlanacak. Krediler sabittir. Dönemsel taksit ödemeli kredilerdir. Faizler değiştiğinde herhangi bir sıkıntı olmaz. Diğer yandan kredilendirilecek hayvan alımlarında kullanılan paranın en az %15’i kadar yem aldıklarında 6 ay sıfır faiz. Yemini alacak. Sıfır faizle o gün kaç para aldıysa 6 ay sonra Deniz Bank’a aynı parayı ödeyecek”..
“Özellikle aile işletmelerinde hayvan alımını çok önemsiyoruz. Burada ipoteği kaldırdık. En önemli şeylerden biri bu. İpotek ve teminat anlamında üreticilerimizin miras hukukundan kaynaklanan birikmiş ipotek verme gibi sorunlarla karşılaşılıyordu ve hayvan alamıyordu. Burada sadece üreticinin işletme büyüklüğüne bakarak bir ya da iki tane kefille bu kredilerden yararlanabilir” dedi.
Özel Bankanın Trakya Bölge Satış Müdürü Mehmet Kel, yerli üretimi desteklediklerini söyledi.
Kel, “Bu yaptığımız iş birliğinin en önemli tarafı yerli üretimi destekliyoruz. Kendi damızlığını üreten çiftçilerin bu damızlık fazlalarını ihtiyacı olana satmasını sağlıyoruz; buluşturma işini yapıyoruz. Hem hayvanı kredilendiriyoruz hem de 1 yıllık yem ihtiyacını karşılıyoruz. Aslında hayvanı alan kişi hayvanıyla birlikte sadece hayvan kredisi değil ‘ben hayvan aldım ama yemi nereden bulacağım?’ diye düşünmeyecek. Süt Birliği başkanım indirim yapacak. Tabi ki bunun için Edirne Süt Üreticileri Birliği’ne üye olmak gerekiyor. Biz daha önce yaptıklarımızdan farklı olarak bu iş birliğine bir de ekipman ekledik. Çünkü teknoloji yenileniyor. Güzel bir hayvan alıyorsunuz ama sağım makinesinin eskimesinden dolayı hayvanın damızlık özelliği gidiyor. Ama şu anda yaptığımız iş birliğiyle alacağı süt sağım makinesinden tüm ekipmanlara kadar Süt Üreticileri Birliği aracılıyla bu hayvan projesinde ekipmanını da finanse ediyoruz. Ekipman kredilerinde de iş birliği özelinde yılda bir ödeme 3 yıl vade yapıyoruz” dedi.