11 Ocak 2025
3.2 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELSULAMA KOOPERATİFLERİNİN DEVRİ GÜNDEMDE

SULAMA KOOPERATİFLERİNİN DEVRİ GÜNDEMDE

-

Sulama Kooperatiflerinin DSİ’ye devri gündemde. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bu durumu ‘demokrasinin katli’ olarak yorumladı.
 

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısında 8. Maddesi üzerine yaptığı konuşmada, sulama kooperatiflerinin DSİ’ye devrinin gündemde olduğunu belirtti.

 Sulama alanında her şeyin Devlet Su İşlerine bırakıldığına vurgu yapan Gaytancıoğlu, ”Tarım Bakanlığına bağlı sulama kooperatifleri eğer kendi kendilerini yönetemezlerse Devlet Su İşlerine devrolacak” ibaresini “demokrasinin katli” olarak değerlendirdi.

Gaytancıoğlu: “Köylerde sulama kooperatifleri kuruluyor, ilçe merkezlerinde sulama kooperatifleri kuruluyor, seçimle iş başına geliyorlar, birbirlerini seçiyorlar, birbirlerini denetliyorlar. En üstte yine denetleyen Devlet Su İşleri ama diyor ki: “Yönetemezsen ben alırım, ben yönetirim.” İyi, güzel de bu suyun parasını çiftçi niye ödeyemiyor? Acaba bunu düşündük mü?”

Çiftçinin maliyetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Milletvekili Gaytancıoğlu, buğday fiyatının on yıldan bu yana 1 lirayı görmediğini, ancak on yıl önce 1,5 olan mazotun 5,5 liraya yükseldiğini kaydetti. 

Gaytancıoğlu: “Bugün dolar 4 lira 20 kuruş. Mazot 5,5 lira. Çiftçiye finansman sağlayan en önemli kurumların başında Ziraat Bankası geliyor. Ziraat Bankasının amacı çiftçilere ucuz finansman sağlamak, gazete patronlarına değil. Fakat, Ziraat Bankası iki yılı ödemesiz 700 milyon dolar parayı çiftçiye kredi olarak vermiyor. Bunun için 1 milyar 440 milyon dolar geçtiğimiz hafta sendikasyon kredisi aldı. Yani dışarıdan yine 1,5 milyar dolar para getirdiler, bunu yandaşlara gazete satın alsınlar diye dağıttılar. Çiftçinin hâlini gören var mı? Çiftçinin maliyetlerini düşünen var mı? Çiftçinin gelirini düşünen var mı? Çiftçinin maliyetleri sürekli artıyor.

On yıl önce buğday 1 lirayı görmemişti, 80 kuruştu, hâlâ 80 kuruş ama on yıl önce mazot fiyatı 1,5 liraydı, şimdi 5,5 lira oldu. Siz bunlarda bir indirime gitmiyorsunuz, tam tersine zam yapıyorsunuz. Ziraat Bankası görevi dışında her şeyle uğraşıyor ama nedense dar gelirlilerle, ezilenlerle uğraşmıyor”.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side