Üretici yem fiyatlarıyla başa çıkamıyor. Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, “Süt fiyatları açıklanıyor, tam sevinir gibi oluyoruz ardından yem fiyatlarına zam yapılıyor” dedi. Suiçmez, yem fiyatlarının bir ay içerisinde iki kez zamlandığını söyledi.
Yem fiyatlarında bir biri ardına yapılan artışlar, üreticinin tepkisine neden oluyor. Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, yem fiyatlarının artışını kontrol edemediklerini söyledi. Süt fiyatlarının 1 Mayıs itibariyle zamlandığını belirten Suiçmez, süt zammını alamadan yem fiyatlarının 2 kez zam gördüğünü ifade etti.
Suiçmez, “yem fiyatların artışını kontrol edemiyoruz. Geçen ay süt fiyatları belirlenmişti. 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere süt fiyatları revize edilmişti. Daha yeni yükselen fiyatlarla ilgili parayı daha almadan bir ay içersinde yem fiyatlarına iki defa zam geldi. Biz süt fiyatlarının da tekrar revize olmasını istiyoruz. Bu konuda talebimizi ilettik. Bekleyip göreceğiz. Yem fiyatları kontrol edilemezse biz parayı daha elimize almadan aynı noktaya geri dönüş yapmış olduk. Süt fiyatları açıklanıyor tam sevinir gibi oluyoruz ardından yem fiyatlarına zam yapılıyor. Artık bu sektörde uğraşan arkadaşlar mümkün olduğunca sanayi yemini kullanmamaya dikkat ediyoruz. Kendi yemimizi düşünmemiz gerekiyor. bu yem sanayisi başka türlü durdurulamayacak. Başa çıkamayız bu yem fiyatlarıyla. Hayvancılık sektörü ciddi anlamda zarar ediyor”.
Suiçmez, süt fiyatlarının yem fiyatlarına entegreli olarak arttırılmasını talep ettiklerini söyledi.
Suiçmez, “Bizim en büyük girdi maliyetimiz yem fiyatları. Yem fiyatlarının artışına entegreli olarak süt fiyatlarını da bağlayalım. Biz 1 Mayıs’tan itibaren döktüğümüz sütün parasını Haziran ayında alacağız. Bu para elimize geçmeden iki defa oldu zam geliyor yem fiyatlarına. Yem olayına bir çözüm bulamazsak süt hayvancılığında hayvanını kesime götürmese dahi süt üretiminde bir düşüş var. Neden; üretici hayvanının ihtiyacı kadar yem veremiyor. Bu da süt verimini düşürüyor. Ülke genelinde de süt üretiminde ciddi düşüş var. Bunun nedeni hayvan varlığımızın azalması değil, üretimde bir düşüş var. Bu düşüşün nedeni de hayvanları gerektiği gibi beslemememizden kaynaklanıyor”.