Sosyal medya paylaşımları insan psikolojini olumsuz yönde etkiliyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, sosyal medyayı sık kullanmanın bir rahatsızlık belirtisi olduğunu söyleyerek, “Sosyal medyayı saatlerce kullanmak ruhi bir bozukluktur” dedi.
Uzmanlar sosyal medya paylaşımlarının insan psikolojisini etkilediğini, uzun süre sosyal medya kullanımının ise bağımlılık yaptığını söylüyor.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, internetin hayatımıza girmesiyle sosyal medya kullanımının hızla arttığını belirterek, bunun hem insanların zaman kaybına neden olduğunu, hem de psikolojisini etkilediğini kaydetti.
Kargı, “internet hayatımıza girdiğinden beri sosyal medya kullanımı hızla artıyor. Hatta 2-3 yaşındaki çocukların eline bile akıllı telefon veriyorlar. Sosyal medya platformlarında herkes bir şekilde ya hüzünlü bir şey yazıyor, ya hüzünlü bir hikaye anlatıyor ya da video paylaşıyor. Bunlar kişinin ilk önce zamanını alıyor. İşlerini yapamıyor, örneğin ev kadını ise ev işlerini yapamıyor, görevliyse işine adapte olamıyor. Çalıştığı ortamda yanında akıllı telefon bulunduğu zaman hemen bildirim sesine bakıyor. Mesela üzüntülü paylaşımlardan etkileniyor. Bunlar topluma insanlara yararı olmayan şeyler” dedi.
Kargı, “Sosyal medya platformlarında kişinin kendi fotoğrafını paylaşması, gittiği yerde yediği yemeği paylaşması, manzarayı paylaşması gibi bu tür sosyal medyayı sık kullanmak psikiyatride bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Bu bir rahatsızlık belirtisi. Çünkü herkesin yaşantısı, yediği yemek, giydiği kıyafet, gittiği tatil, yaşadığı ortam kendisini ilgilendiren bir durum. Örneğin ben denizdeyim siz orada ne yapıyorsunuz gibi karşı tarafa küçükseme, kıskandırma duygusu yaratıyor. Bu tür şeyleri kişi çok yakınıyla paylaşabilir. Bu sağlıklı bir ruh hali değil. Bu bir bağımlılıktır. Sosyal medya bağımlılığı. Dünya Sağlık Örgütü de bunu bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediyor. Sosyal medyayı sık kullanmak, saatlerce kullanmak ruhi bir bozukluk” dedi.