Sinirlilik hali, yorgunluk, iştahsızlık.. Eğer bunları yaşıyorsanız Sonbahar Depresyonunda olabilirsiniz. Mevsim geçişlerinde depresyon vakalarının arttığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, depresyon vakalarının genellikle orta yaş ve 60 yaş üzeri insanlarda daha sık görüldüğünü söyledi.
Mevsim geçişlerinde sıkça görülen depresyon vakaları, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Özel Trakya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, mevsim geçişlerinde depresyon vakalarının daha sık görüldüğünü söyleyerek, bunun da yaşanan iklim değişikliklerinden kaynaklandığını ifade etti.
Kargı, “Genellikle ilkbahar ve sonbaharda biraz daha sık depresyon görüyoruz. Bu da mevsim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan iklim değişikliklerinden kaynaklanıyor. Her mevsimde depresyon vardır fakat yapılan araştırmalar ve gözlemler mevsim geçişlerinde daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor. Sonbahar mevsimini ele alacak olursak; günün kısalması, güneşin etkisinin azalması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi gibi nedenlerle daha sık görüldüğünü söyleyebilirim. Standart depresyon vakalarında nasıl tedavi uyguluyorsak; mevsimsel geçişlere bağlı depresyonda da aynı tedaviyi uyguluyoruz. Ancak standart tedavinin haricinde giyim, beslenme gibi konulara da dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Depresyon vakalarında alkolden uzak durmak, uyku düzeni ve beslenme çok önemli etkenler. Kişiler bu gibi durumlara dikkat ettiklerinde depresyona yakalanma riskleri azalır.” ifadelerini kullandı.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, depresyondaki başlıca bulguların sinirlilik hali, yorgunluk, uykusuzluk, iştahsızlık şeklinde olduğunu söyledi.
Kargı, “Depresyonun en önemli belirtileri; sinirlilik hali, uyku düzeninin bozulması, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, hayattan zevk almama, insan ilişkilerinde aksaklıklar, neşesinde azalma, iştahta artma ya da azalmadır. Depresyonun yaş aralığına bakacak olursak; çocuklarda çok fazla depresyon vakası görülmüyor. Gençlerde görülebilir fakat orta yaş ve 60 yaş üstü insanlarda daha sık görülüyor. Depresyonda cinsiyet farkı ise yoktur. Erkeklerde ve kadınlarda eşit olarak görülmektedir.” dedi.