Edirne’de yaşayan ve 75 yaşında üniversite mezunu olan Şevki Kılıç, 135 yıl önce yayınlanan Edirne gazetelerinde araştırma yapmaya başladı. Osmanlıca kursuna devam eden Şevki Kılıç’ın en büyük hedefi, araştırmalara ışık tutmak için çalışmalarını bir kitap haline getirmek.
Edirne’de yaşayan 77 yaşındaki Şevki Kılıç, 75 yaşında Trakya Üniversitesinde kazandığı tarih bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından içindeki şevk ve heyecanla yüksek lisans için çalışmaya devam eden Şevki Kılıç, bir taraftan da Osmanlıca kursuna devam ediyor.
Kılıç, “1951 yılında ilkokula başladım. 1956 yılında ilkokulu bitirdikten sonra üç sene okula gitmedim. 1959 yılında ilk olarak Edirne Lisesi orta kısmına yazıldım, 1963 yılında Edirne Erkek Öğretmen okuluna yatılı olarak girdim. Bir sene okudum, rahatsızlandım. Okulu bıraktıktan 21 yıl sonra İstanbul Kadıköy Tahran Lisesi’nden dışarıdan diploma almayı başardım. 1983 yılında üniversite imtihanlarına girdim. 2010 yılına kadar hiç üniversite imtihanlarına girmedim. Karabük Üniversitesini kazandım, ona da uzak olduğu için gidemedim. 2015 yılında 77 kişi alınan Kırklareli üniversitesini kazandım. Uzak olduğu için kaydımı dondurdum. 2016’da Trakya üniversitesi Tarih bölümünü kazandım. 3 yılda Tarih bölümünü bitirdim” dedi.
Edirne’de 135 yıl önce yayınlanan gazetelerde araştırmalar yapan Şevki Kılıç’ın hedefi, o yıllarda Osmanlıca olarak yayınlanan gazeteleri çeviri halinde kitap haline getirmek.
Kılıç, “Almış olduğum gazeteler 1885 tarihli. 1889-90-95 yılına kadar gidiyor hepsi bende flaş bellekte var. Araştırma yapıyorum. Asıl aradığım bir konu da var. 1895 yılında, Bulgaristan Svilengrad Sakar Balkan’da Kocayakuplu köyünde babaannemin amcasını ve amcazadesini Bulgar komutacılar kaçırıyor. Ve ikisini de mezar taşına bağlamışlar. Birisi tek kurşunda kalbinden ölmüş diğeri Sarı Ali oğlu Hüseyin Ağa kişi 17 kurşunla yaralandığı halde Edirne Askeri Hastanesine getiriyorlar. Edirne Askeri Hastanesinde tedavi oluyor. 1895’den 1912’ye kadar köyüne gidemiyor. Hasan Maksutoğlu, Ziya Bey’in çiftliğinde 12 gün nazırlık yapıyor. Gazetelerden bu havadisi aramak için yola çıktım. Bunun yanında bir sürü havadisler buldum. Gazetelerdeki günlük havadislerden derleme yaparak kitap haline getirmeyi düşünüyoruz. İnternet üzerinden Osmanlıca kurslarına devam ediyorum” dedi.
Kılıç, “Üniversitede ilk derse girdiğim gün Rektör ve Dekan da geldi. Benden muhabirler o gün için bir şeyler söylememi istediler.
Ben de başkalarının sizin hakkında düşündüğü sizi hiç ilgilendirmez. Siz başkalarının hakkında ne düşündüğünüze bakacaksınız” dedi.