Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Edirne Şubesi, 3 mart Devrim yasalarının yıldönümünde dernek binasında basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet kadınları, şeriatla hesaplaşmaya eğitimden başlayan Mustafa Kemal Atatürk ve yasayı meclisten oy birliğiyle çıkaran tüm milletvekillerini saygı ve minnetle andı.
CKD Edirne Şubesi, 3 Mart devrim yasalarının yıldönümünde basın açıklaması yaptı. Halifeliği kaldırılması, Şer'iye ve Evkaf Vekaleti'nin kaldırılması ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabulünün 96. yıldönümünde bugünü büyük miras bırakan Mustafa Kemal Atatürk ve imza arkadaşları saygıyla anıldı. Başkan Emekli Öğretmen Mine Hepgüllü, İdlib’te hain saldırı sonucu yaşamını yitiren şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk Milleti’ne başsağlığı sabırlar diledi. Hepgüllü, devrim yasalarına ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Bizlere bugün, büyük bir miras bırakan başta Mustafa Kemal Atatürk'ü ve bugüne imza atan arkadaşlarını saygıyla anıyoruz. 3 Mart 1924 tarihinde halifelik 431 sayılı yasa ile kaldırılarak devlet idaresi ve eğitim, din kurallarından tamamen arındırıldı. Atatürk halifeliği kaldırılması ile laikleşme yolunu açtı.
Cumhuriyet dinin toplum ve devlet hayatı üzerindeki otoritesi ve bu otoriteyi sağlayan kurumları büyük bir hızla ortadan kaldırıyorum.
Şer'iye ve Evkaf Vekaleti'nin kaldırılmasına dair kanun ile Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu 3 Mart 1924 tarihinde kabul edildi. Böylece eğitim laikleştirilerek tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandı. Kız ve erkekler birlikte eşit haklarla eğitim görmeye başladı. Eğitim ve öğretim Birliğinin sağlanması, dinsel örgütün ve eğitimin önemli düzenlemelerden geçeceğinin habercisidir.
Şer'iye ve Evkaf Vekâleti Osmanlı İmparatorluğunda önemli bir bakanlıktı. O dönemlerde şeriat toplum hayatına yön verdiği için bu bakanlık tarafından verilen fetvalar bir yaptırıma sahipti. Bu bakanlık dini otoritesini kendisine bağlı vakıflar aracılığıyla kurumlaştırmıştı. İmparatorluk döneminde başta medreseler olmak üzere tüm eğitim kurumları Şer'iye ve Evkaf Vekâleti'ne bağlıydı. Tüm dünyanın pozitif bilime akıl ve mantığa inandığı bir dönemde bu vekâlet ve ona bağlı kurumlar şeriat yasalarını savunuyorlar. Saruhan Milletvekili Vasıf Bey ve elli arkadaşı tarafından verilen yasa önerisi kabul edildiğinde şu gerçek ortaya çıkıyordu.
Laik Devlet Öğretim Birliği Yasası ile eğitim ile ilgili birimleri tekeline alıyordu. Devlet bu konuda rakip istemiyor ve ikiliğe izin vermiyordu.
Bugün şunu unutmamalıyız Öğretim Birliği Yasası'nın mimarı Mustafa Kemal Atatürk ve yasayı meclisten oy birliği ile tüm milletvekillerinin önünde saygıyla eğilmek gerekir. Nedeni ise şeriat ile hesaplaşmaya eğitimden başlamışlardır.
Günümüzde ise hala şeriat düzenini ve ona bağlı eğitimi savunan örümcek kafalı insanlar ve onları destekleyenler var. Bu insanları 96 yıl önce yasanın çıkarılması için kritik dönemlerde mücadele eden Halil Hulki Bey, Vasıf Bey ve arkadaşlarının önünde gerçeği görmeye davet ediyorum.”