Edirne’nin unutulmaya yüz tutmuş mesleklerinden sepet örücülüğü, kadınların elinde hayat buluyor. Bambu çubuklarından ilmik ilmik işlenen sepetler, genellikle dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor. Deveci Han’daki Rumeli Kültür Sanat Akademisi bünyesinde yer alan sepet örücülüğü atölyesi, özellikle kadınlar tarafından ilgi görüyor.
Edirne’nin unutulmaya yüz tutmuş mesleklerinden sepet örücülüğü, Rumeli Kültür Sanat Akademisi bünyesinde kurulan atölyede yaşatılmaya çalışılıyor. Deveci Han’da bulunan akademi atölyesinde bambu çubuklarından ilmik ilmik örülen sepetler, atölyeyi ziyaret edenler tarafından da ilgi görüyor.
Atölye sorumlusu usta öğretici Özlem Durmaz, bir sepetin yapımının büyüklüğüne göre ortalama 4-5 saat sürdüğünü belirterek, özellikle kadınların talep gösterdiğini, hafta sonları atölye eğitimleri vereceklerini belirtti.
Sepet örücülüğüne çocukluğunda merak sardığını belirten Durmaz, çok zevki bir iş olduğunu, böylece kentin unutulmaya yüz tutmuş mesleklerinden birini daha yaşatma çabası içinde olduklarını ifade etti.
Durmaz, “Edirne Valiliğinin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının sürdürebilirliği için burada bize atölyeler açıldı. Bu atölyelerde gelen kursiyerlere eğitim veriyoruz. Bunun yanı sıra satışlarımız oluyor. Gelen turistlere Edirne’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını tanıtıyoruz, bilgilendiriyoruz.
Söğüt ağacı filizlerinden, kestane gibi ağaçların ince filizlerinden yapılıyor. Ancak buruda onları kullanamıyoruz, uzun süre suda bekletilmesi gerekiyor. Şu anda bambu ile üretim yapıyoruz. Bu ürünler hem aksesuar hem de ev içinde kullanılıyor. Hem daha sağlıklı hem de doğal ürünler.
Ben çocukluğumdan beri bu işe ilgim vardı. Kendim örmüyordum ama ören kişileri iyi takip ediyordum.
Öğrenmek isteyenlerin talebi çok. Halk eğitimde kurslar var. Hafta sonları da özel atölye eğitimleri vereceğiz.
Rumeli Kültür Sanat Akademisi bünyesinde bu işin görünürlülüğü daha da arttı. İnsanlar çok fazla bilmiyormuş sepetin Edirne kültüründe olduğunu. Ama Edirne kültüründe baya yeri var” dedi.
Sanatı sanat için yapıp bildiklerini kıskanmadan paylaşan Özlem hocayı yürekten kutluyor, bu tip el sanatlarını destekler tarzdaki yayınınızdan ötürü de sizleri kutluyorum.