Osmanlı’ya 88 yıl başkentlik yapan Edirne sınırları içinden geçen Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin üzerinde 9 adet taş köprü bulunuyor. Yapımı 1847 yılında tamamlanan 263 metre uzunluğundaki tarihi Meriç Köprüsü ise Edirne’nin Selimiye’den sonra ikinci tarihi eseri olarak kabul ediliyor.
Meriç Nehri üzerindeki 174 yıllık tarihi Meriç Köprüsü üzerinde bulunan tarihi köşk tavanında, tamamlandığı 1847 yılında çizildiği düşünülen, nehir kenarlarında bulunan evlerin resmedildiği kendi ekseninde dönen bir duvar resmi bulunuyor. Bu motifler, tarihi köprüyü diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri olarak biliniyor.
Edirneli tarihçi Altay Bayatlı, yapımına Sultan Abdülmecit zamanında1842 yılında başlanan ve 5 yıl sonra tamamlanan, orijinalliğini korumakta olan tarihi Meriç Köprüsü’nün Edirne’nin Selimiye Camii’nden sonra ikinci tarihi eseri olarak kabul edildiğini söyledi. Köprüyü diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden birinin de köprü üzerinde bulunan köşk tavanına çizilen resimler olduğunu aktaran Bayatlı, köprünün Svilengrad'daki Mimar Sinan eseri olan Cisri Mustafa Paşa Köprüsü'nün neredeyse kopyası niteliğinde olduğunu söyledi.