Tarihi Selimiye Camisi’nde kadın erkek girişlerinin ayrılmasına bir tepki de Edirne Kadın Dayanışması’ndan geldi. Edirne Kadın Dayanışması adına açıklama yapan Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şahide Ağaoğlu, “Dünya Mirası bir eserde, İl Müftülüğünün yaptığı cinsiyetçi uygulama kabul edilemez” dedi.
Tarihi Selimiye Camisi’nde geçtiğimiz günlerde başlatılan kadın erkek girişlerinin ayrı yapılması uygulaması, büyük tepkilere neden oldu. Edirne kadın Dayanışması da Saraçlar Caddesi PTT önünde bir araya gelerek, uygulamaya tepkisini dile getirdi.
Edirne Belediye Başkanlığı, CHP Kadın Kolları, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Türk Kadınlar Birliği, KESK Kadın Komisyonu, Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği, Tüm Yerel Sen Kadın Komisyonu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Edirne Şehit Aileleri Derneği ve Demokrat Parti Kadın Kolları temsilcilerinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı.
Edirne Kadın Dayanışması adına açıklama yapan Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şahide Ağaoğlu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyecek olan uygulamanın tüm kesimleri rahatsız ettiğini söyledi.
“Edirne’de kadınların yaşamına müdahale eden, engel koyan hiçbir uygulama kabul edilemez. Yapılmak istenen bu uygulamayı reddediyoruz” diyen Ağaoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
“Mimar Sinan’ın eserlerinin içinde doruğa ulaşan Selimiye Camii ve külliyesi evrensel değere sahip nadide bir eserdir. 2011 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasına girmiştir. Edirne de; dünyada, somut ve somut olmayan iki miras alanını UNESCO’nun listelerine kaydettirmiş nadir kentlerden biridir. Bu avantajlarıyla kültür turizmi açısından cazibe merkezi haline gelen ve en fazla turist çeken 3 ilden biridir.
Ülke ve Edirne ekonomisi için de büyük önem arz eden Dünya Mirası bir eserde, İl Müftülüğünün yaptığı cinsiyetçi uygulama kabul edilemez. Atatürk’ün kurmuş olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da bu eşitsizliği hoş görmemesi gerekir. Türkiye için UNESCO dünya mirası listesine girmiş bir camide kadın-erkek eşitsizliğini gündeme koymak doğru değildir.
Bugün itibariyle uygulamanın kaldırıldığını öğrendik. Ülkemiz ve ilimiz turizmi için bu kadar önemli olan dünya mirası bir eserde bu tür uygulamalara hiç bir zaman da yer verilmemelidir” dedi.