Mimar Sinan’ın ustalık eseri tarihi Selimiye Camii’nde büyük restorasyon için hazırlıklar başladı. Toplam 109 milyon liraya mal olacak proje, 40 ay sürecek ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki en büyük restorasyon projesi olacak. Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, 2021-2025 yılları arasında yapılacak restorasyon kapsamında Selimiye Camii’nin ibadete ve ziyaretçilere açık olacağını söyledi.
Mimar Sinan’ın ustalık eseri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Tarihi Selimiye Camii’nde restorasyon için hazırlıklar başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Selimiye Meydanı’nda başlatılan çevre düzenlemesi çalışmaları devam ederken, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hiçbir masraftan kaçınılmasın’ talimatını verdiği Selimiye Camii’nde de kapsamlı restorasyon çalışmaları için hazırlıklar başladı.
Cami’nin restorasyonunu yapacak olan yüklenici firma tarafından, Selimiye bahçesine konteynır konularak, ekipler hazırlıklara başladı.
Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren ile birlikte Selimiye Camii’ndeki restorasyon hazırlıklarını yerinde inceledi.
Milletvekili Aksal, Selimiye Camii’nin restorasyonunun 2025 yılına kadar devam edeceğini söyledi.
Aksal, “Selimiye Camii, Türk İslam mimarisinin başyapıtı. Bu baş yapıtı da koruyup kollamak hepimizin görevi. Dönem dönem restorasyon sürecinden geçti. Yine çok kapsamlı restorasyon çalışmasına başlıyoruz. İhalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı Cuma günü itibariyle. Minarenin en ucundan zemine kadar her şey elden geçecek. Kurşun kaplamaları, minareleri, hat yazıları, hasar gören yazıları hepsi tek tek elden geçirilecek. İnşallah 2021- 2025 yılları arasını kapsayan dönemde Selimiye’yi tamamen geçireceğiz. Bu süreçte de mümkün mertebe ibadete ve ziyaretçiye kapatmadan bunu yapacağız. Ne Edirneli hemşerilerimizi ne de ziyaretçilerimizi mahrum bırakmak istemiyoruz ama tabi belli bir kısmı doğal olarak kapamış olacak. Orijinaline uygun olarak yapılacak. Halısından kurşun kaplamalarına kadar camları kapıları her yer elden geçirilecek. İnşallah dünya mirasına yakışır bir şekilde restorasyonunu yapmış olacağız” dedi.
Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye’nin restorasyonu için 25 Kasım’da sözleşmenin imzalandığını, 26 Kasım’da da yer tesliminin yapıldığını belirterek, yüklenici firmanın bugün itibariyle Selimiye bahçesinde hazırlıklara başladığını açıkladı.
Güneren, “Yapı için bir iskele kurulacak. Ciddi bir iskele imalat işi var. İskele kurulduktan sonra her kotuna müdahale edilebilir hale geleceğiz. Eğer ulaştığımız kod taş ise onunla ilgili işlemler yapılacak, kalem işleri var, çiniler var. Özellikle kubbenin çimento sıva olduğunu biliyoruz. Kubbeye dokunabilir hale geleceğiz. Statik açıdan kubbenin durumuna bakacağız. Kurşun örtü kaldırılacak ve çatlak olup olmadığı yapısal açıdan sıkıntı olup olmadığına bakılacak. Minarelere çok ciddi iskeleler kurulacak. Caminin her santimetre karesine değebileceğimiz anlamda iskelelerimizi orada hangi müdahale gerekiyorsa restorasyon esnasında bu yapılacak. Şu andaki programlamada sürecin 40 ay süreciği yönünde” dedi.
Güneren, caminin restorasyonunun ardından ışıklandırmasının da profesyonel şekilde olacağını söyleyerek, şadırvanlı avluda sıcak su ile abdest alınabileceğini kaydetti.
Güneren, “Işıklandırma ayrı bir disiplin. Özel bir ışıklandırma projesi üzerinde çalışıldı. Şu anda sadece minarede şerefelerde ışıklandırma var. Kubbenin, beton duvarlarının da aydınlatılacağı, cami dış bahçe duvarlarının da aydınlatılacağı bir model üzerinde çalıştık. Şimdiki görüntüsünün çok ötesinde profesyonel bir aydınlatma yöntemiyle Selimiye Camii’nin aydınlatması da böylece çözülmüş olacak. Yurtdışından özellikle Yunanistan’dan, 30-40 km öteden dahi görülebiliyor. Caminin elektrik altyapısında sıkıntılar vardı. Isıtma sisteminde halı altı ısıtmasında, ses sisteminde sıkıntılar vardı. Bunların hepsi fırsat olacak bizim için. Tamamı elden geçirilecek. Şadırvanlı avluya nerden su geliyor bunları çözümlemiş olacağız. Şadırvanlı avluda sıcak su ile abdest alınabilir düzeneği mutlaka yapacağız” dedi.
Güneren, Selimiye’nin kapsamlı restorasyon projesinin 109 milyon 300 bin liraya mal olacağını açıkladı.