22 Aralık 2024
6.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELSELİMİYE CAMİİ DUVARINDA 2 BİN YILLIK TAPINAK SÜTUNU

SELİMİYE CAMİİ DUVARINDA 2 BİN YILLIK TAPINAK SÜTUNU

-

Roma ve Bizans döneminde Selimiye Camii’nin bulunduğu yerde Zeus tapınağına ait yaklaşık 2 bin yıllık sütun ve başlık, Selimiye Camii’nin duvarında yer alıyor. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Mimar Sinan’ın Selimiye Camii’ni yaparken tapınak sütunu ve başlığını da duvarına koyduğunu söyleyerek, halk arasında kumru ya da güvercin olarak bilinen tapınak başlığındaki kuşların ise kartal olduğunu açıkladı.
 

Selimiye Camii’nin duvarında yaklaşık 2 bin yıllık Zeus tapınağının sütunu ve başlığı bulunuyor. Roma ve Bizans döneminde 2. Yüzyılda Selimiye Camii’nin bulunduğu alanda Zeus Tapınağı bulunduğunu açıklayan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, hemen yakınında da Nike Tapınağı ve Hera Tapınağı’nın bulunduğunu kaydetti.

  Tapınağın son izi olan sütun ve sütun başlığının Mimar Sinan tarafından Selimiye Camii yapılırken kuzey köşesine konulduğunu kaydeden Beksaç, sütun başlığındaki kuşların halk arasında güvercin ya da çifte kumrular olarak bilindiğini, ancak bu kuşların kartal olduğunu söyledi. Beksaç, Geç Roma tarzında yapılan tapınağın sikkeler üzerinde de resimleri bulunduğunu kaydetti.

Beksaç,“Eski Hadrianapolis kentinin akropol bölgesinde bulunan tapınakların en önemlisi Zeus tapınağı olarak kayda geçmiş durumdadır. Çok enteresan bir biçimde tapınağın son izi sütun ve sütun başlığı olarak hayattadır. Mimar Sinan Selimiye Camii’ni yaparken bu sütunu almış ve özellikle kuzey köşede bir pahlama yaparak pahın içine yerleştirmiştir. Yani bu bir süs unsuru olmaktan çok eski tapınağın hatırasına saygı olarak yapılmıştır. Burada Mimar Sinan’ın büyüklüğünü görmek de bir kere daha mümkün olmaktadır.

  Eldeki kayıtlar itibariyle burada bir Zeus tapınağı yaptırılıyor. Zaten şehrin kendi planının da belirli ölçülerde belirli biçimde Hadiranın kendi dini inanışlarıyla şekillendiğini biliyoruz. Mesela Edirne Suru’nun güneydoğuya doğru uzayan bir kayması var. Çarpık biçimde gidişi var ve güneydoğu ucunda bir kulesi olduğunu görüyoruz. Bu ucun da özellikle yapıldığını görüyoruz. Hadrian tapınağı Hadrianapolis kentinin en önemli tapınağı olarak yapılmıştır, büyük bir tapınak olduğunu biliyoruz. Geç Roma tarzında yapılan bir tapınak olduğunu bilmekteyiz. Bunun sikkeler üzerinde bazı resimleri var. Buradan anlaşıldığı kadarıyla da bayağı görkemli bir tapınak olduğunu anlıyoruz. Karşımıza çıkan sütun ve sütun başlığı da çok dikkatli biçimde incelenmiştir. Her ne kadar sütun başlığındakiler bunlar güvercin olarak adlandırılsa da görülen kuşlar kartaldır. Bunlar kumru değil, bunlar kartal. Bunu gördüğünüzde de zaten Zeus’un var olduğunu görmektesiniz” dedi. 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side