‘Ek Ödeme Değil Tek Ödeme’ sloganıyla ekonomik ve özlük haklarını talep eden sağlık çalışanları, 23 Kasım’da İstanbul’dan Ankara’ya başlatacakları ‘Beyaz Yürüyüş’e hazırlanıyor. Edirne Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada, “çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorun daha var o da aldıkları maaşla geçinememek” dedi.
Sağlık çalışanları özlük ve ekonomik haklarını alamadıkları gerekçesiyle 23 Kasım’da İstanbul’dan Ankara’ya Beyaz Yürüyüş başlatacak. Edirne Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada ek ödemenin düzgün dağıtılmadığı, adil olmadığı belirtilerek, son dönemde sağlık çalışanlarından 'geçinemiyoruz’ seslerinin yükseldiği ifade edildi. Açıklamada şunlara yer verildi:
“Temmuz 2021 TÜRK-İŞ araştırmasının sonucuna göre; aylık gelirde yoksulluk sınırı 9.500 TL’dir. 2021 Temmuz ayı enflasyonu %18,95 olmasına rağmen bu yıl kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ücretlerinde verilen zam oranı %8,45 düzeyinde kalmıştır. Bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin alternatif enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği “gerçek enflasyon” yüzde %45’tir. Artan enflasyon ve yüksek döviz kuru nedeniyle hekimlerin alım gücü bariz gerilemiştir. Sabit ek ödeme hariç; mesleğe yeni başlayan pratisyen hekim maaşı yaklaşık 4.900 TL; 30 yıllık uzman hekim maaşı 5.800 TL’dir. Hekim emekli maaşında 2018’de yapılan değişiklikle kısmi bir iyileştirme yapılmış olsa da, emekli olup çalışılırsa bu ödeme kesilmektedir. Üstelik bu düzenlemeye BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler dâhil edilmemiş, yeni bir eşitsizlik ve hak kaybı yaratılmıştır. Emekli hekimlerin %30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.300- 4.000 TL arasında olup, ücretler maalesef açlık sınırının da altında kalmıştır.
Hekimler salgının iyice ağırlaştırdığı çalışma koşulları, aşındırılan özlük hakları, emek karşılıksız çalışma ve hâlâ devam eden sağlıkta şiddet nedeniyle istifa ve göç etmekte, emekli olmayı seçmektedir. Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı dokuz bin kişiyi bulmaktadır, buna henüz asistan olduğu halde istifa edenler de dâhildir. Önceki dönemle karşılaştırınca %20’lik bir artış söz konusudur. Yine son 20 ayda üç bin hekim emekli olmuştur. Önceki döneme göre artış %40’ı bulmaktadır.
Hekimlerin çalıştıkları sağlık birimlerine, branşlarına, kıdemlerine ve unvanlarına göre maaşları farklılık gösterdiği gibi ek ödemeleri de farklılık göstermektedir. Ek ödemelerin hiçbirisi emekliliğe yansımamaktadır. Ek ödemelerde, sağlık birimleri, hekimler ve branşlar arasında adil olmayan keyfi uygulamalar söz konusudur. Bu eşitsizlik giderilmelidir.
Yoğun emek gerektiren meslek grubu olarak biz hekimler, emeğimizin karşılığı insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamamaktayız. Bu nedenle; derhal;
Hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek düzenlemeler yapılmalı ve Özel Hizmet Tazminat oranları yükseltilmelidir” denildi.