Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, kent merkezinde görülen sivrisinek ve karasinek yoğunluğunun, çevredeki çeltik tarlaları ve nehir taşkınlarını önlemek için açılan kanal olduğunu belirterek, uzun ve yorucu bir ilaçlama mücadelesi verdiklerini söyledi. Tanrıkulu sabah saat 05.00’te kent genelinde sinekle mücadele eden ilaçlama ekiplerinin çalışmalarını yönetti.
Edirne merkezde mevsim şartlarında yoğunlaşan sivrisinek ve karasinekle mücadele için Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, sabah saat 05.00’te yapılan çalışmaya katılarak sinekle mücadele hakkında bilgiler verdi. Kent merkezinde görülen sivrisinek ve karasinek yoğunluğunun, çevredeki çeltik tarlaları ve nehir taşkınlarını önlemek için açılan kanal olduğunu belirterek, uzun ve yorucu bir ilaçlama mücadelesi verdiklerini belirten Tanrıkulu, Belediye olarak her gün ilaçlama ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Belediye olarak kış aylarında belirli alanlarda sinekle mücadele çalışmalarını başlattıklarını, bunun yaz aylarında tüm alanlara yayngınlaştırıldığını ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Çalışmaları özellikle kışın devam ettirerek yaz ayına hazırlıklar yapıyoruz. Edirne’nin 3 nehrinin olması ve çok yakın alanlarda ne yazık ki yakın yerlerde çeltik tarlaları olması, sivrisinek ile mücadele çalışmalarını da zaman zaman sekteye uğratıyor. Ancak belirlenen program çerçevesinde bazı günler sabah çok erken saatlerde bu ilaçlamayı gerçekleştiriyoruz. Akşam saatlerinde ekiplerimiz sürekli 24 mahallemizde ilaçlama çalışmasını yapıyor. Mücadelede Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçları kullanıyoruz” dedi.
Sinekle mücadele kapsamında bakteri içeren biyolojik bir çalışma da gerçekleştirdiklerini belirten Tanrıkulu, “Bu çalışmada “bitial” denen bakteriyi kullanıyoruz. Bakteriler larvalar bu bakterileri yiyiyorlar ve sonunda patlıyorlar. Larva mücadelesi yapmazsak daha büyük sorunlarla karşılarışırız” şeklinde konuştu.
Nehir taşkınlarını önlemek için açılan kanalın son 3 haftadan bu yana susuz kalması nedeniyle çok fazla oranda sivrisinek ve karasinek ürettiğini de kaydeden Tanrıkulu, bu konuda DSİ Bölge Müdürlüğü ile görüştüklerini de belirterek, “Bu kanalda bulunan su birikintileri yüzünden ciddi kara sinek ve sivrisineğe maruz kaldık. Bugün itibari ile DSİ, taşkın kanalına su akıtmaya başlamış. Daha önce birkaç defa ben hem bölge müdürümüz ve hem de ilgililerle konuşmuştum. Sağ olsunlar bugün su akıtmaya başlamışlar, bu günden itibaren kara ve sivri sineklerde gözle görülür bir azalma olacaktır diye düşünüyoruz. Ancak bizim ilaçlama mücadelemiz sürecek” dedi.