Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Türkiye’de borca dayalı ekonomi sisteminin merkezinde faiz olduğunu belirterek, “Faiz işin mikrobudur. Kökü kurutulmadan her zaman kanserli hücre gibi problemdir” dedi. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunları gündeme getiren İriş, “çiftçinin yüzde 95’i borçlu. Ekerken de biçerken de satarken dertli. Böyle bir şey olabilir mi” şeklinde konuştu.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, partisinin il merkezinde düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini gündeme getirdi.
Partililerin de katıldığı toplantıda açıklama yapan İriş, çiftçilerin borç sarmalı içinde olduğuna değinerek, “Ekmeğimizi etimizi sütümüzü üreten çiftçimiz küstürülmemeli” dedi.
İriş, “Çiftçinin sıkıntıları siyasi malzeme yapılamaz. Rüzgara göre, realiteye göre adımlar atmamız lazım. Bakın çiftçimiz gırtlağa kadar borç. Faiz sarmalı içerisinde kıvranıp duruyor. Anket yapın yüzde 95’i borçlu. Ömrü billah bir insan hep borç borç, iki yakası bir araya gelmiyor. Çiftçimiz için ekim ayrı dert dikim ayrı dert satmak ayrı dert olmamalı. Ekerken dertli biçerken dertli satarken dertli böyle bir şey olabilir mi? Ömrü borç ve faiz sarmalı içinde geçmemeli bu insanların. Ekmeğimizi etimizi sütümüzü üreten çiftçimiz küstürülmemeli. Onlar bu hesabı yapamaz. Finansal oyunların ne getireceğini bilemez nerden bilecek benim de aklım almıyor. Adam bir bakıyorsun bir gecede on senede kazanacağın parayı bir anda kazanıyor. Bu nasıl bir kazanmaktır, terlemeden döviz vurdu indi kazanıyor bindi kazanıyor bu nasıl oyun böyle. Bu bir oyun. Kumar gibi bir şey. Kağıt iniyor biniyor biz fakirliyoruz. Nasıl iş bu. Ne yaptık da fakirledik. Günahımız ne bizim. O zaman sistem bozuk, sistem sakat.
Konumuz tarım ve çiftçi olduğu için zam ve faiz sarmalından insanlarımız acilen kurtulmalıdır. Bunun kurtarmak için ciddi adımlar atılmalıdır, daha verimli huzurlu bereketli çalışma heyecanı kazanmalılar. O zemini devletin yönetimin hazırlaması lazım” dedi.
İriş, ekonomi sisteminin borca dayalı bir sistem olduğunu söyleyerek, “Bunun çözümü için kökten bir ekonomik düzen değişikliğine ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
İriş, “Tercih edilen sistem borca dayalı para sistemidir bu. Borçlanma esasına göre planlanmış bir ekonomik düzende yaşıyoruz. Merkezinde faiz var, faizsiz bir şey yok. Faiz sadece bankanın aldığı faiz değil esas faizin kaynağı paranın kaynağından kesilmesi lazım. Para merkez bankasında basılıyor hazineye veriliyor, oradan pazara iniyor işleme giriyor. Peki, daha ilk çıkışta faiz var mı, merkez bankası o parayı verirken faizsiz mi veriyor? Fazla konuşmanın gereği yok. Bunun çözümü kökten bir ekonomik düzen değişikliğine ihtiyaç var.
Faiz işin mikrobudur gerçekten. Kökü kurutulmadan her zaman kanserli hücre gibi problemdir. Şunu sormak lazım, 20 yıldan beri iktidardasınız, niçin faiz siz bir ekonominin kurulması için bir heyet çalıştırmadınız. İngiltere’de bir bankanın bir bölümü tamamen İslami finans adı altında Müslüman Arap sermayesi çekmek için operasyon yürütüyor. Adam parayı çekmek için düzen kurmuş. Biz ise şu anda en ağır faiz oranlarıyla bütün halkımız ezik ezik eziliyor” dedi.