11 Ocak 2025
8.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELRUHSATLARI VAR İŞLETMELERİ YOK!

RUHSATLARI VAR İŞLETMELERİ YOK!

-

İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Edirne’de 500 baş ve üzeri hayvancılık tesisi için yapı ruhsatı alanların kaç tanesinin hayvancılık tesisi kurup kurmadığını araştırdı. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, ‘500 baş hayvan çiftliği için ruhsat almışlar ama içinde hayvan yok. Rant için mi geliyorlar” diyerek bundan sonra izinleri şartlı vereceklerini söyledi.
 

Edirne İl Genel Meclisi’nin Haziran ayı toplantılarının bugünkü oturumuna, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hayvancılık tesisleriyle ilgili yapı ruhsatları konusundaki araştırma raporu damgasını vurdu. Rapora göre 500 baş ve üzeri hayvancılık tesisi kurmak için ruhsat alanların bir çocuğunun işletmesinin olmadığı ortaya çıktı.

  İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Yaşar Sasa, 2018 yılı içinde Edirne Merkez, Süloğlu ve Lalapaşa ilçelerinde 500 baş ve üzeri havyacılık tesisi kurmak için İl Özel İdaresi İmar ev Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nden yapı ruhsatı alan 3 kişiden sadece birinin hayvan işletmesi olduğunu söyledi.

 Komisyon raporunun sunumunun ardından söz alan İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, yapı ruhsatı alanların birçoğunun işletmesinin olmadığını belirterek, “ruhsatları alarak ne yapmak istiyorlar” dedi. Geçmiş, bundan sonra bu gibi işletmelere izinleri şartlı vereceklerini söyledi.

Geçmiş, “10-15 yıldan beri İl Özel İdaresine büyükbaş hayvancılıkla ilgili talep edenlere araştırma ve incelemelerini yapıp gerekli izinleri verildi. 2018 yılında bir içerisinde 4 kişi müracaat ediyor sadece bir kişi bir yıl içinde hayvanlarını getirip işletme ruhsatı alıyor. Diğerlerinin hala yapı kullanmaları ellerinde ruhsat için izin alıyorlar ama yapı kullanma ve işletme belgeleri yok.  Beş yıldır birilerine devredip gidiyorlar. Yani bu ruhsatları alarak ne yapmak istiyorlar? Rant mı elde etmek istiyorlar? Kredileri alarak geri mi ödemek istemiyorlar. Bizden ruhsatı alan kişi bir yıl içerisinde işletme ruhsatını alıp 500 baş değil de 200 baş hayvan alır hayvancılığın ileriye gitmesi için katkı verir. Bundan sonra il genel meclisi olarak biraz daha ince eleyip sık dokuyacağız.  Bu gibi işletme açanlara izinlerini şartlı vereceğiz. Elimizde ruhsatla ilgili bir sürü talep var ama açılan işletme yok. Bizden büyükbaş hayvan için inşaat ruhsatı alanlar kaç tane işletme açmışlar? Bunlar işletme ruhsatlarını almışlar mı, faaliyete geçmişler mi? niçin almışlar, ya da kaç kişiye el değişmiş. Rant için mi geliyorlar. Bizde 500 baş hayvan çiftliği için elimizde belgeler var ama içinde hayvan yok. Edirne’ye de bir katkıları yok. Bununla ilgili biraz daha duyarlı davranacağız”.

Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi, Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez ise hayvan işletmesi için ruhsat alan bazı şirketlerin tarımsal kredi, teşvik, hibelerden faydalanmak amacında olduğunu öne sürdü.

Suiçmez, “özellikle dışarıdan gelenler bir takım şirketler adı altında başvuruyorlar. Özellikle Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine de bunları iletiyoruz. Dışarıdan gelen ne idüğü belirsiz şirketler var. İnşaat için müracaat ediyor ama işletmeye gelince bir şey olmuyor. Edirne’de hayvan sayısı Türkiye ortalamasının altında. Bu tür şirketler tarımsal faaliyet alanlarında bir takım krediler hibeler teşviklerden faydalanmak amacını güdüyorlar. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle şahıslar değil şirketler adına müracaatlar geldiğinde bunlara çok dikkatli bakmamız gerekiyor”. 

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side