Doç. Dr. Gökhan Ilgaz’ın yayın yönetmenliğini üstlendiği “Romanlar: Tarihleri, Kökenleri, Göç Yolları, Dilleri, Eğitimleri ve Gelenekleri” adli kİtap yayımlandı. Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret ederek kitabını takdim etti.
Doç. Dr. Gökhan Ilgaz’ın yayın yönetmenliğini üstlendiği, editörlüğünü ise Prof. Dr. Emine Dingeç’in yaptığı, “Romanlar: Tarihleri, Kökenleri, Göç Yolları, Dilleri, Eğitimleri ve Gelenekleri” isimli kitap, Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayımlandı. Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret ederek kitabını takdim etti. Ziyarette, Genel Sekreter ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan ile Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü’nden Arş. Gör. Muhammed Tağ yer aldı.
Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, kitabın Hristo Kyuchukov ve Ian Hancock’un Romanlar üzerine yazmış olduğu ve daha önce farklı dergilerde yayımlanmış olan 11 makalesinden oluştuğunu belirterek “Yazarlara ait makaleler ülkemizde Roman alanında çalışan önemli isimlerden biri olan Prof. Dr. Emine Dingeç’in editörlüğünde İngilizceden Türkçeye tercüme edildi. Ayrıca değerli Hocamız Prof. Dr. İlber Ortaylı da takdim yazısı ile kitaba katkı sağladı. Kitabın, enstitümüz tarafından okuyucularla buluşturulmasından büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü’nün Türkiye ve Balkanlardaki ilk ve tek enstitü olduğuna vurgu yaparak “Roman dili ve kültürü konusunda önemli çalışmalara imza atan enstitümüz, çok önemli bir kitabı akademiye kazandırdı. Prof. Dr. Emine Dingeç’in editörlüğünde, uluslararası alanda tanınan iki Roman akademisyenin tarafından yazılan makalelerden oluşan kitap ülkemizde bu alanda önemli bir boşluğu dolduracaktır. Kitabın ön sözünü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazmış olması bu esere ayrı bir anlam kazandırıyor.” diyerek emeği geçenleri tebrik etti.
Kitap, giriş ve dört kısımdan meydana geliyor. Giriş kısmı Ian Hancock’un kaleme aldığı “Romantizm ve Gerçek: Romanlara Dair Popüler Düşünceler” başlıklı makaleden oluşuyor. Birinci kısımda Romanların tarihi süreçlerine, Hindistan’ı terk edişlerine ve bu terk ediş sonrasındaki göç yollarına odaklanılıyor. İkinci kısımda ise Balkanlar ve İngiltere’de Romanlar tarafından kullanılan lehçeler üzerinde duruluyor. Üçüncü kısım, Hristo Kyuchukov tarafından Bulgaristan’da yapılmış olan dil çalışmalarını içeriyor. Dördüncü kısımda da Roman toplumunun geleneklerinden bahsediliyor.