Onbir ayın sultanı Ramazan geldi. Uzmanlar, Covid-19 salgını ile mücadele ettiğimiz bu günlerde vücut direncimizi düşürmeden; oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu vurguluyor. Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım, Ramazan ayında 2 ana öğün olan iftar ve sahurda nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı.
Ramazan'da ne yemeli, ne içmeli? Bu soru oruç ibadetini yerine getirecek olan müslümanlar için çok önemli. Uzmanlar koronavirüsle mücadele ettiğimiz bugünlerde vücut direncini düşürmemek ve oluşabilecek sindirim problemlerine karşı doğru beslenmenin önemine değiniyor. Edirne Özel Trakya Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım da, özellikle sahurda kızartma, hazır gıda,hamur işi şekerli yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğini belirti
Ramazan ayında beslenmenin önemine dikkat çeken Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım “Dünyamızda ve ülkemizde Covid-19 salgını var, malum bu ramazan biraz daha çok dikkat etmeliyiz. Sahurda insanlarda yanlış bir alışkanlık da var, akşam yedim bir su içip yatayım iftara kadar dayanırım diye bir düşünce oluşuyor. Bu düşünce çok yanlış, gün boyunca hiç bir şey tüketmeyeceğiniz için sahurunuzu mutlaka yapın. Sahurda kahvaltıyı tercih etmelisiniz. Tam tahılı ekmek, yumurta, zeytin, peynir yiyip yanında çay yerine süt tüketirseniz günlük protein, kalsiyum dengenizi sağlamanız açısından yararlı olacaktır. Eğer kahvaltı etmek istemiyorsanız, az yağlı; sindiriminizi rahatsız etmeyecek yemekler yiyebilirsiniz” dedi.
İFTARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Çalım; “İftarda ise, orucunuzu bozduktan sonra çorbanızı içip 10-15 dakika bekleyip ana yemeğinize geçebilirsiniz. Çünkü üzün süre aç kalacağınız için yemeğe saldırıp ne yediğinizi bilemeyebilirsiniz. Ana yemekte de az yağlı sebze, baklagil ve ızgara et yemekleri yemeniz daha doğru olur. Kızartmayı kesinlikle tercih etmeyin. Ramazanda tatlı olarak meyve tüketmelisiniz. Var olan bir koronavirüs salgını nedeniyle vücudun vitamin ve minerale ihtiyacı olacak. Meyveyi de kabuklu tüketirseniz size lif açısından faydalı olacak. Sütlü tatlılar da yiyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
SAHUR İLE İFTAR ARASINDA MUTLAKA İKİ ÖĞÜN YAPILMALI
Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım su tüketimine de dikkat çekti.
Sıvı tüketimine dikkat çeken Çalım: “Ramazan ayında şekerli gıdalardan,hamur işlerinden kızartmalardan ve hazır gıdalarından uzak durmalıyız. Ekmek olarak da beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri tüketmeliyiz. Makarna, bulgur tüketebilirsiniz fakat pirinç pilavı tüketilmemelidir. Ramazanda uyku düzeni bozulduğu için günde 6 ile 8 saat arasında mutlaka uyumalıyız”