6 Ocak 2025
8.4 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELPANDEMİDEN SONRA "EDİRNE'YE BİR GÜN YETMEZ"

PANDEMİDEN SONRA “EDİRNE’YE BİR GÜN YETMEZ”

-

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Keşan’da görev yapan gazetecilerle ZOOM programı üzerinden gerçekleştirilen Online Buluşmalar’ın konuğu oldu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Recep Gürkan, gündeme dair merak edilenleri açıklarken; pandemi sonrasında Edirne turizmini daha da hareketlendirecek bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
 

2014 yılında göreve geldiğinde Edirne’ye gelen iç ve dış turist sayısının 2 milyon civarında olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin  birçok araştırmada İstanbul ve Antalya’dan sonra gelen turist sayısı bakımından Türkiye’deki üçüncü il olduğunu kaydetti.

 

Gürkan, “Bunun da birçoğu çevre belediyelerin günü birlik getirip-götürdüğü turistlerden oluşuyordu. Ama onların ekonomik olarak çok katkısı yoktu. 10 yılda 10 milyon turist hedefini 2014 yılında koydum. Dedim ki, orta vadede turist sayısını 5 milyona, uzun vadede 10 milyona çıkaracağız. Birçok çalışmalar yaptık. 2019 rakamlarıyla Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turist sayısı 5,5 milyon. Ve Edirne birçok araştırmada İstanbul ve Antalya’dan sonra gelen turist sayısı bakımından Türkiye’deki üçüncü il. Dünyada en çok turist çeken 100 şehir arasında da 68. sıradayız.  Tabi bu pandemi bütün hesapları şaşırttı. Sosyolojik olarak bu tür krizlerden sonra, bu kadar baskı ve stresten sonra insanlarda gezme, dolaşma ve alışveriş yapma çılgınlığı başlar. Biz şimdiden bir profesör hocamla bunun çalışmalarına başladık ve buna Pandemi Sonrası Turizmi diyoruz. Sloganımızda hazır, “Edirne’ye bir gün yetmez”. Şuan bunun çalışmalarını yapıyoruz. Pandemi sonrasına hazırlık yapıyoruz. Ve İnanın Edirne, bir gün 10 milyon turist sayısını görecek. Diğer taraftan kurlardaki değişkenlik Türk Lirası’nın aşırı değer kaybetmesi nedeniyle biz de zaten var olan Bulgar ve Yunan günübirlik alışverişçilerin sayısının çok çok artmasına neden oldu. Bu bir ara 2 milyonlara kadar çıktı ve Edirne çok uzun süre küçük ve orta esnafın ekonomik krizden hiç etkilenmediği iki şehirden biri haline geldi. Bunlardan biri Van, diğeri Edirne” dedi.      
 

Edirne Belediyesi’nin gerçekleştirdiği projeler hakkında da bilgi veren Gürkan, Belediyenin başlattığı Selimiye Rekreasyon Projesi’nin tamamlandığı ancak Yemiş Kapanı Hanı nedeniyle bazı problemler çıktığını söyledi. Mimar Sinan tarafından Selimiye Camii yapıldıktan 30 yıl sonra söz konusu alana  Yemiş Kapanı Hanı’nın yapıldığını belirten Gürkan, “Bu han, günümüzün sebze-meyve pazarı. 1900’lü yılların başında bu han yıkılıyor. Zaman içeresinde üstü toprakla örtülüyor. Bu proje yapılırken orada bir han olduğu biliniyor ama yeri tam bilinmiyor. Ardından hanın kurtarma kazılarını yaptım. Kurtarma kazısının sonunda bu temeller ortaya çıktı. Bu temeller ortaya çıktığından itibaren de bizim problemimiz başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile sorun yaşadık. Vakıflar Genel Müdürlüğü burasının eski bir vakfı eseri olduğunu ve ihya edilmesi gerektiğini söyledi. Ben de bugünün anlayışı ile Selimiye gibi bir anıt eserin önünde, bir şaheserin önünde silüetini bozucu bir eserin yapılmasına izin vermeyeceğimi söyledim. Ve biz Vakıflar Genel Müdürlüğü ile mahkemelik olduk. Mahkemelik olunca Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun bir ilke kararı var. Mahkeme olan yerlerde bütün işler duruyor. Bu Selimiye’nin ve Selimiye Külliyesi’nin geleceği açısından çok önemli bir süreçti. Sonuç itibariyle 4 ay önce mahkemeyi kazandık. Vakıflar Genel Müdürlüğü bir üst mahkemeye itiraz etti. Şuan onun sonucunu bekliyoruz. Selimiye’nin 360 derece etrafını yayalaştırılması ve düzenlenmesi projesi vardı. O proje bitti. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Edirne Bölge Müdürlüğü onayladı. Şuanda ihale hazırlıklarındayız. Yakında ihalesine çıkıp yapacağız” diye konuştu.
 
Tunca Nehri  Rekreasyon Projesi için de DSİ’den onay alamadıklarını belirten Gürkan, “Bu proje benim çok beğendiğim bir projeydi ama Sarayiçi’nin DSİ’nin taşkın sahasında kalması nedeniyle o bölgede yasa gereği, 1934 yada 1936’da çıkmış taşkın koruma kanunu nedeniyle son sözü DSİ söylüyor. DSİ’nin uygun görüşü olmadan bir şey yapamıyorsunuz. Ben bütün çabalarıma rağmen DSİ’yi geçemedim. Ama söyle sevindirici bir gelişme var. Sayın Valimiz nehrin yatağına kauçuk yastıklar koyma, haşmet tribünü denen ekolojik elektrik üretmesini sağlayacak bir proje yaptı. İzinlerini de aldı DSİ’den. Sayın Valimiz şimdi o projeyi yaşama geçiyor. Biz de destek oluyoruz. Bu çok önemli. Biz Tunca nehrinde yapmak istemiştik. Vali Bey, Meriç nehrinde yapıyor. Bu daha da güzel. Bu proje bittiğinde hem Meriç Nehri’nden elektrik üretilecek hem de Meriç Nehri’nden kürek yarışları, kano gibi birçok faaliyet yapılabilecek hale gelecek” ifadelerine yer verdi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side