Yüzyıllarca namaz vakitlerini, ramazan imsakiyelerinin belirlenmesi için kullanılan muvakkithaneler Edirne Selimiye Cami Külliyesi’nde halen varlığını sürdürüyor.
Zamanı ölçtüler… Namazı ona göre kılıp, orucu ona göre tuttular… – Osmanlı’nın saati, zaman belirleyicisi muvakkithane hala ayakta…
Osmanlı döneminde ramazan imsakiyelerinin, gün dönümünün ve namaz vakitlerinin ayarlanması için kullanılan muvakkithanelerden bir tanesi de Selimiye Cami Külliyesi içerisinde varlığını koruyor.
Selimiye Cami Külliyesi içerisindeki muvakkithane 20’inci yüzyılın başına kadar kullanılmış ancak teknolojinin gelişmesinin ardından ise önemini yitirdi.
Selimiye'de yer alan muvakkithane halen varlığını sürdürüyor.
Muvakkithanelerde pek çok rasat aleti kullanılarak çeşitli gözlemler yapılıyor ve namaz vakitleri günlük olarak belirleniyordu.
Selimiye Cami’nin Batı yönüne bakan duvarında yer alan güneş saatleri gün dönümlerinin belirlenmesinde ile ikindi ve akşam namazları vakitlerinin belirlenmesinde kullanılıyordu.
Selimiye Camii Muvakkithanesi
Selimiye Camii Muvakkithanesi Arasta'nın kuzey kapısının üst kısmında yer alıyor. Girişi caminin iç avlusunda bulunuyor.
Muvakkithaneler, şehirlerdeki ulu camilerin bahçesine inşa edilmiş, bir iki odadan büyük olmayan yapılar olarak biliniyor. Bunlar içinde bulundukları külliyenin veya bitişik olduğu caminin vakfı tarafından idare edilirdi. Buralarda çalışan kimselere ise zamanı ayarlayan, vakitten sorumlu kişi manasında “muvakkit” denilirdi.
Muvakkithane içerisinde rubu tahtası, kadran, usturlap, sekstant, kum saati, güneş saati, mekanik saatler gibi astronomi aletleri bulunurdu. Ayrıca astronomi ve matematik üzerine yazılmış çok sayıda eserden oluşan kütüphaneleri de vardı.