Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün gerçekleştirilen Eylül ayı olağan toplantıları 2. oturumunda Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından Meriç ilçesinde yaşanan çöp sorunu meclis gündemine sunuldu.
Edirne İl Genel Meclisi Eylül ayı olağan toplantıları 2. oturumu bugün Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda yapılan oturumda; Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu Başkanı Serdar Çığla tarafından meclise sunulan ‘Meriç İlçesi Köyleri Çöp Konteynırı İhtiyacı, İnşaat ve Katı Atıklar’ konulu rapor ile Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Halil Akdağ tarafından sunulan ‘İlimizde Bulunan Özel Engelli Bakım Merkezleri’ konulu rapor görüşülerek karara bağlandı.
Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu Başkanı Serdar Çığla tarafından meclise sunulan raporda; Meriç ilçesindeki bazı köylerde çöple ilgili sorunlar olduğu, bu nedenle de insan ve çevre sağlığı açısından olumsuzluklar yaşandığı ifade edildi.
Çığla tarafından sunulan raporda, “Meriç’te ilçe merkezi, Küplü, Subaşı beldelerinde çöp toplama sorumluluğu belediyelere aittir. Köy yerleşim alanları Köylere Hizmet Götürme Birliği sorumluluğundadır. Çöplerin toplanmasında yeterli araç ve konteynır olmadığından olumsuzluklar yaşanmaktadır. Meriç köylerinde ve karakollardaki çöp toplaması Köylere Hizmet Götürme Birliğine ait olduğundan 21 köye ve karakollara tek dingil bir çöp kamyonmu mevcut olup, çöplerin toplanmasında ciddi olumsuzluklar yaşanmaktadır.
Adasarhanlı, Akçadam, Akıncılar, Alibeyköy, Büyükaltıağaç, Karayusuflu, Kadıdondurma, Küçükaltıağaç, Rahmanca, Serem, Umurbey, Yenigörece ve Saatağacı köylerinden toplanan çöpler Uzunköprü’deki Orta Edirne Katı Atık Birliğine götürülmemekte ve kontrolsüz şekilde bir yerlere atılmaktadır. İnsan sağlığı ve çevre sağlığı açısından olumsuzluklar yaşanmaktadır. Çöplerin toplanmasında ve üye olduğumuz birliğe götürülmesi gerektiği görüşündeyiz.
Meriç ilçesinden belediyeler de dahil Orta Edirne Katı Atık Yönetim Birliğine hiç çöp götürülmemektedir. Komisyon olarak mevcut boşaltma yerlerin ıslah edilmesi ve çöplerin birliğe götürülerek sağlıklı bir ortama kavuşması faydalı olacağı görüşündeyiz. Ayrıca çöplerin dönüşümü ekonomi açısınmdan faydalı olacağı, Birliğin güçlenmesi sağlanarak hizmet alanının genişleyeceği kanısındayız.
Meriç köylerinde mevcut konteynır 924, arızalı konteynır 205 ve ihtiyaç sayısı 304’tür.
Meriç köylerinde tamire ihtiyaçlı konteynırlar genelde ayakları arızalı olduğundan tamiratların yapılması mali açıdan karlı olacağı görüşündeyiz. Ayrıca konteynırların dezenfekte ve temizliğinin yapılması sağlık açısından faydalı olacağı kanısındayız.
Meriç ilçesindeki çöp sorunları, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Belediye Başkanlıkları ile ortak çözümler üreterek; insan sağlığı, çevre sağlığı açısından olumlu hale getirilmesi faydalı olacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Komisyon raporunun okunmasının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, “İmkanları yoksa EDİKAB’la anlaşsınlar.” dedi.
Geçmiş, “Böylesine bir tablo gerçekten içimizi kararttı. İlçe belediyelerin ekonomik problemleri var; taşımayla ilgili sorunları var. Ama EDİKAB’ın bir encümen üyesi olarak da buradan kendilerine bir çağrı yapıyorum; eğer bunları kendi imkanlarıyla toplayamıyorsalar, çöplerini vermeyi taahhüt etsinler Havsa’ya, Süloğlu, Lalapaşa’ya her ay EDİKAB’tan 10 bin TL ödenek aktarıyoruz. Havsa Belediyesi EDİKAB’ın verdiği 10 bin TL’yle çöplerini topluyor, mazot giderlerini karşılıyor ve çöplerin tamamını EDİKAB çöplüğüne getiriyor. Lalapaşa Belediyesi öyle, Süloğlu Belediyesi öyle. Ekonomik imkanları yoksa ben tekrar çağrımı yeniliyorum; bu korkunç tabloyla da karşılaşmayalım.” ifadelerini kullandı.