22 Aralık 2024
6.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELMERA DEĞİL ÇÖPLÜK!

MERA DEĞİL ÇÖPLÜK!

-

Edirne İl Genel Meclisi Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komsiyon Başkanı Serdar Çığla, Uzunköprü ilçesinin bazı köylerinde evsel ve inşaat atıklarının gelişigüzel olarak doğaya atıldığını; bu nedenle çevre ve sağlık açısından olumsuzluklar meydana geldiğini ifade etti.
 

Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bugün Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirilen 3. Oturumda; 2 komisyon raporu görüşülerek karara bağlandı. Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından meclise sunulan raporda; Uzunköprü ilçesinde meralara atılan çöpler gündeme getirildi.

Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu Başkanı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda şu ifadelere yer verildi:
“Uzunköprü bölgesinde Altınyazı, Aslıhan, Balabanköy, Bayramlı, Çakmak, Çalıköy, Dereköy, Gemiciköy, Hamitli, Hasanpınar, Küçükdanişment, Karapınar, Karayayla, Kırkavak, Kırköy, Kurtbey, Kurttepe, Malkoç, Muhacırkadı, Saçlımüsellim, Sarallı, Sazlımalkoç, Sığırcılı, Süleymaniye, Turnacı ve Yağmurca’da atıklar kontrolsüz bir şekilde araziye atılmış olup, gerekli uyarı ve çalışmalar yapılarak sağlıklı bir ortama kavuşturulması faydalı olacağı görüşündeyiz.
Uzunköprü Katı Atık Yönetim Birliğine, Uzunköprü İlçe Merkezi ve köylerinden çöpler düzenli olarak taşınmaktadır. Diğer ilçe ve belde belediyeleri ve köylerinden çöplerin toplama yerine taşınmasında sorunlar yaşanmaktadır.
Kış sezonu geldiğinde kül atıkları, konteynerler ve evsel atıklardan enerji üretiminde sekter olacağından çözüm üretilerek küllerin toplanmasına özen gösterilmesi görüşündeyiz.
Uzunköprü ilçesi köyleri 53 adet olduğundan iki adet çöp taşıma aracı yeterli olmadığı, bu yüzden aksaklıklar yaşanmaktadır.
Uzunköprü köylerinde bulunan 1256 mevcut konteynerden, 371’i arızalı durumdadır ve 387 konteynere de ihtiyaç duyulmaktadır.
Uzunköprü köylerinde tamire ihtiyaçlı konteynerler genelde tekerlekleri arızalı olduğundan tamiratlarının yapılmasının mali açıdan karlı olacağı görüşündeyiz. Ayrıca konteynerlerin her yıl dezenfekte ve temizliğinin yapılması sağlık açısından faydalı olacağı görüşündeyiz.
Uzunköprü bölgesinde sorunları, İl Özel İdaresi, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Belediye Başkanlıklarınca ortak çözümler üretilerek sağlıklı, yaşanacak çevre oluşmasına faydalı olacağı kanısındayız.
Yetkili kurumlarca, muhtarlıklar ve yöre halkına gerekli önlemlerin alınması için bilinçlendirme ve uyarıların yapılarak mevcut köylerdeki kötü görüntü oluşturan çöplerin düzenlenmesinin sağlanması görüşündeyiz.”

Komisyon raporu hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, doğaya atılmış çöp görüntülerinin iç açıcı olmadığını belirtti.
Akbulut, “Görüntüler maalesef çok çirkin. Olmaması gereken görüntüler bunlar. Bunlar doğaya zarar veren materyaller ve rüzgarlı havalarda daha çok dağılım sağladığı görüşündeyim. Bu görüntüler iç açıcı değil ve yakışmıyor. Çöp konusunda maalesef zafiyet yaşıyoruz. Bu konuda ne yapabilirizin derdine düşmemiz lazım.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Şenol Kılıç ise, il genelindeki tüm paydaşların bu konuda ortak hareket ederek sert tedbirler alması gerektiğini vurguladı.
Kılıç, “Tüm ilçelerimizde aynı sorunu yaşamaktayız. Bunun tedbirlerini almak için mutlaka idare olarak biz, muhtarlıklar, kaymakamlıklar, orman işletme, jandarma, polis, valilik ortak hareket edip; sert tedbirler almalı. Çöplere baktığımızda; evsel atıklar var ama diğer taraftan inşaat atıkları da çok var. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olması gerekli.” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de, çöplerini gelişigüzel olarak doğaya atan kişiler hakkında cezai işlem uygulanması gerektiğini ifade etti.
Geçmiş, “Çevre bilincinin tüm vatandaşlarda oluşması lazım. İkincisi de tabii ki her suçun bir cezası olmalı. Tabi biz bunları gündeme getiriyoruz ama yetkili kurumların da kendi personelleriyle bir araştırma yapması lazım. Bu gibi alanlara çöp atanlarla ilgili kaymakamlara ve muhtarlara bir genelge çıkarılması lazım. 1-2 cezadan sonra, ekonomik anlamda can yanınca bunun önlemi büyük bir nebze alınabilir. Bu şekilde olursa; torunlarımıza nasıl temiz bir çevre bırakacağız. Komisyonumuza da bunları gündeme getirdiği için teşekkür ediyorum. Çevre bilincinin oluşması çok önemli ama yetkili olan kurumların da ivedilikle harekete geçip, gerekli olan cezaları uygulaması çok önemlidir. Çünkü bu çevre bize emanet; çocuklarımıza ve torunlarımıza geri vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side