Süloğlu ilçesinin Geçkinli köyü merasına yapılmak istenen Kömür Ocağı ve ek tesislerinin araştırma ve incelenmesi için İl Genel Meclisi’nde önerge verildi.
Geçkinli köyü merasına yapılmak istenen Kömür Ocağı ve ek tesisleri, İl Genel Meclisi’nin de gündemine geldi. Bugün başlayan Şubat ayı toplantılarının ilk oturumunda bir grup meclis üyesi, Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyü merasına yapılmak istenen kömür ocağı ile ilgili meclise önerge verdi.
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, verilen önergeyi okudu. Önergede, “Topraklarımızı, havamızı, suyumuzu her türden canlı yaşamı gelecek nesillere güvenle aktarmak üzere sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza tehdit oluşturan bu faaliyet hakkında gerekli araştırma ve incelemelerin yapılması için gerekli komisyonun görevlendirilmesini arz ederiz” ifadelerine yer verildi.
Geçmiş, “Edirne’nin Süloğlu ilçesi Geçkinli Köyü’ndeki BKİ BATI KÖMÜR İŞLETMELERİ A.Ş. tarafından linyit ocağı, lavyar, kurutma, paketleme tesisi projesinin Edirne Valiliğine ilettiği tanıtım dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü nezdinde ne yazık ki ÇED süreci başlamıştır. Bölge halkı, daha öncesinde açılan vahşi kömür çıkarma çalışmaları sonucunda, sağlıklarına, çevreye ve gelecek nesillere verdiği hayati tehlikeyi bizzat yaşamış olup, şimdi daha da büyük bir işletmenin kurulmasına karşı, bu projenin başlatılmaması için hukuksal yollara başvurmaya başlamışlardır.
Atalarımız çağlar boyu bu topraklarda tarım, meralarında hayvancılık yaparak bölgenin beslenme ihtiyaçlarını sağlamışlar, kendi geçimlerini karşılamışlardır. Derelerinde balık tutmuş, yüzmüş, piknik yapmışlardır. Ama son çeyrek yüzyıldır yanlış tarım politikaları nedeniyle ürünleri para etmediği için köylerden kentlere göç ederek fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başlamışlardır. Trakya’da son yıllarda hızlı bir biçimde tarım topraklarında maden ocakları açılmaya başlanmıştır. Enerji değeri yüksek olmayan bu ürünlerin hem çıkarılması hem de ısıtıp yıkanarak yapılan işlemlerden sonra ortaya çıkan hava, su ve toprak kirliliğinin çevrede yaratacağı geri dönüşsüz zarar, tarım hayvancılık ve her türlü canlının yaşamına zarar vermektedir. Yerin altından çıkacak ürünün geliri şirketlere akarken, yer üstündeki toprak, canlı yaşam yok edilmektedir.
Topraklarımızı, havamızı, suyumuzu her türden canlı yaşamı gelecek nesillere güvenle aktarmak üzere sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza tehdit oluşturan bu faaliyet hakkında gerekli araştırma ve incelemelerin yapılması için gerekli komisyonun görevlendirilmesini arz ederiz” dedi.
İl Genel Meclis Üyeleri Ahmet Sarıgül, Halil Akdağ, Endinç Can, Zafer Sünter, Hüseyin Erbay, İsmet Özçiftçi, Önder Cin imzasıyla verilen önergenin gündeme alınmasına oy birliği ile karar verildi. Önerge Çevre ve Sağlık Komisyonuna sevk edildi.