Edirne’nin tarihi yapılarından bazıları aynı zamanda leyleklerin yuvası. Göçmen kuşlardan olan leylekler her yıl göç tarihlerinde asker hastanesinden kalan sutünlardaki ve koza fabrikasının çatısındaki yuvalarını Edirne’ye geldiklerinde bıraktıkları gibi buluyorlar.
Her yıl ilkbaharda Edirne’ye Afrika ülkelerinden göç eden leylekle,r Osmanlı döneminde asker hastanesi olarak kullanılan tarihi yapıdan kalan sütünlarda ve koza fabrikasının çatısındaki yuvalarında konaklıyorlar. Sarayakpınar yolundaki Osmanlı döneminde asker hastanesi olarak kullanılan tarihi yapının sütunları ile Kaleiçi semtinde atıl durumdaki koza fabrikasının çatılarında bulunan yuvalarını geldiklerinde olduğu gibi bulan leylekler, sonbaharda yavrularıyla birlikte Edirne’den göç ediyorlar.
Edirne’ye geldiklerinde balık avlayarak ve Tunca ile Meriç nehirleri havzasında bulunan çeltik tarlalarındaki kurbağa ve yılanlarla beslenen leyleklerin, tarihi yapıların yanı sıra sulak arazilerin olduğu köylerde de yuvaları bulunuyor.
Koza fabrikasının bulunduğu Dilaverbey Mahallesi'nde oturan Coşkun Karagöz, “Onlar bizim misafirimiz” dedi.
Coşkun Karagöz,”Leylekler tarihi koza binasını mesken tuttu, her yıl geliyorlar. Hasar gören yuvalarını başta tadilat edip ondan sonra yerleşiyorlar. Yavrularını burada büyütüp takvime göre göç ediyorlar. Leylekler burada yuvalarında 2 yavru yapıyor. Çok sevimli hayvanlar. Onlar bizim misafirimiz” dedi.
Mahalleli Muhlise Karagöz de leyleklerin, mahallelinin komşusu olduğunu belirtti.
Muhlise Karagöz de “Leylekler bizim mahallemizin misafirleri. Yuvaları tarihi binada yüksek çatıya yapıyorlar. Her yıl geliyorlar, sonbahara doğru yavruları ile birlikte uğurluyoruz” dedi.