“Muhammed Bin Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin mezar yeri tartışmasına Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç son noktayı koydu. Beksaç, Mevlana Kutbüddin-i İzniki Hazretlerinin kabrinin İznik’te olduğunu söyledi.
Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Edirne Belediyesinin yeni nikah salonunun olduğu kısımda Muhammed Muhyiddin bin Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin kabrinin olduğu iddialarına son noktayı koydu.
Bir süre önce Belediye Başkan Recep Gürkan, “İslam mezarlığı üzerine nikah salonu yapıldı” yönünde basında çıkar haberlere tepki göstermişti.
Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Kutbüddin İzniki Hazretlerinin kabrinin Edirne’de değil İznik’te olduğunu açıkladı.
Beksaç, “Bu aslında 2000’li yılların başında da devamlı tartışma konusu oldu. Hatta bazı yazışmalara da konu edildi. Aslında burada tarihi belgeleri incelememizle, diğer çalışmaları takip etmemizle ve hatta burada yapılan kazılardaki buluntuları da görme fırsatım olduğu için şunu açıkça söyleyebilirim. Buradaki kabirler bolluğu arasında bir türbe yok. Defalarca da bunu ifade ettim. Mevlana Kutbüddin-i İznikî Hazretlerinin kabri aslında İznik’te. Oğlunun kabri de İznik’te. Çünkü ilginç bir şansımız oldu. Bu bölgede kazı yapan Ahmet Sipahioğlu, çok yakın arkadaşlarımdan birisiydi. Şu anda kendisi rahmetli oldu. Bizim burada da öğretim görevlisi olarak çalışmıştı. Bu türbenin temizlik çalışmalarında görev alan bir arkadaşımızdı. Ben kendisine de bunu sormuştum. Kutbüddin İzniki Hazretlerinin, İznik’teki kabirlerinde iki kabir olduğunu beyan etti. Bunların oğul ve baba olarak defnedildiği şu anda gayet iyi bildiğimiz bir konu. Tarihi çalışmalarda ve yazıları incelediğimizde de karşımıza çıkan sonuç, Edirne’de Kutbüddin İzniki Hazretlerinin kabrinin olmadığı yönünde. Keşke olsaydı, Edirne’yi nurlandıracak bir şahıstı” dedi.
Beksaç, Mevlana Kutbüddin Hazretlerinin kendi dergahlarının İznik’te olduğunu söyleyerek, “Baktığımız zaman onların da Edirne’de kabirleri yok. Ama bu insanların Edirne’ye geldiğini ve ders verdiğini biliyoruz. Mevlana Kutbüddin Hazretlerinin kendi dergahları İznik’te. Kendisi tarafından kurulan dergah ve kendi türbesi orada ve oraya defnedilmiştir. Çünkü bu zatların kendileri için ayırmış oldukları yerlerde defnedilme gelenekleri, çok eskiden beri Anadolu’da bilinen bir gelenektir. Bu gereksiz bir tartışma” dedi.