11 Ocak 2025
9.2 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELKURAKLIĞA KARŞI TEDBİRLERİMİZİ ALDIK

KURAKLIĞA KARŞI TEDBİRLERİMİZİ ALDIK

-

Yaşanan kuraklık nedeniyle barajlarda doluluk oranlarında azalma olsa da DSİ XI.Bölge Müdürlüğü gerekli tedbirleri aldı. DSİ XI.Bölge Müdürü Erdinç Kuran, alınan önlemlerlme Edirne’de su sıkıntısı yaşanmayacağını açıkladı. Bu arada Çömlekköy Baraj projesinin de 2021 yatırım programına teklif edileceği öğrenildi.
 

Bölgemizde yaşanan kuraklığa karşı DSİ XI.Bölge Müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor. DSİ XI.Bölge Müdürü Erdinç Kuran, yaşanan kuraklığa karşı alınan tedbirlere ilişkin yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti:

“2019-2020 yıllarında yaşanan kuraklık nedeniyle buradaki barajlarımızda doluluk oranlarımız az. Ama biz bunun tedbirlerini aldık. Özellikle son zamanlarda Tunca Nehri’nde yaşanan sıkıntıdan dolayı önce Devlet Su İşleri makineleriyle dere yatağının düzenlenmesini yaptık. Suyun akışını engelleyen bölümleri kaldırdık. Kılavuz kanallar açtık. İsteyen vatandaşların pompalarına daha fazla su çekebilsin diye kuyularını açtık. En sonda Açık Ceza Evi’nin ekili arazisi var. Yaklaşık 1600 dekar çeltik ekiliyor. Oranın da su problemini çözdük. Bu arada Bulgaristan’dan da ilave su talebimize karşılık geldi. Oradan da Pazar günü 19.30’dan itibaren su bırakılmaya başlandı.

Bölgemizde depolama sahası yeteri kadar olmadığından dolayı büyük bir baraj yapma şansımız yok. Çömlekköy Barajı’nın projeleri bitirilmiş. Yaklaşık depolaması 22 Milyon 250 Bin metreküp civarında. Barajımızla 56 bin 500 dekar araziyi sulayacağız. Temelden yüksekliği 57 metre. Oldukça yüksek bir baraj. Edirne bölgesinde genellikle kullandığımız yöntemle 2 çekirdekli kaya dolgu olacak. Göl dolgusunun ortasında 2 çekirdek iki tarafında kabuk dolgu dediğimiz kaya dolgu yapılarak devrilmesini engelliyoruz. Gövde hacmimiz 1 milyon 300 bin metreküp. Şu anda bunların projeleri hazır. Önceki yıllarda programa girmiş. Daha sonra bütçeden dolayı programdan çıkmış. 2021 yatırım programına teklif edeceğim. Önce barajı yapacağız. Sonrasında baraj belli bir seviyeye geldikten sonra sulama ihalesini gerçekleştireceğiz. Baraj yapılırsa Tunca Nehri’yle de birleşiyor. Kuraklık anında Tunca Nehri’ne Bulgaristan’dan su gelmeme durumu olursa oradan takviye etmemiz mümkün olacak.

Şu anda Tunca Nehri’nde ciddi bir tehlike yok. Sorunu çözdük. Meriç Nehri’ne gelen su şu anda yeterli. Meriç’ten kışın doldurduğumuz barajlarımızda suyumuz var. Orada da bir sıkıntı yok. Saniyede 55-60 metreküp su akıyor. Bu sayı 40’a düşerse biraz sıkıntı olur.”dedi.

Alınan önlemlerle su sıkıntısı olmadığını kaydeden Kuran, Tunca Nehri kenarında yetiştirilen çeltikte sulama sıkıntısı olmayacağını belirterek, “2020 yılında doluluk oranımız %45’lerdeydi. %100 nerede %45 nerede. Barajlarımız doluluk oranı %50’den bile aşağıdaydı. Özellikle kendi yağış havzasından su alanlarda doluluk oranı azdı. Altınyazı, Hamzadere Barajlarımız Meriç Nehri’nden pompayla dolduruluyor. Onlarda bir sıkıntı yok. Meriç’ten kış aylarında istediğimiz kadar suyu doldurabiliyoruz. Tabi ki enerji bedeli ödeyerek dolduruyoruz. Geçen yıllara göre ortalama akımlar birbirine benziyor. Önceki yıllarda Tunca Nehri’nde ortalama 11 iken bu yıl 4-6 arasında geçiyor. Perşembe günü öğleden sonra 10-12’leri bulacağız. Ama DSİ ve valimizin aldığı önlemlerle şu an su sıkıntımız yok. Tunca etrafında yaklaşık 15 bin dekar pirinç ekiliyor. Onlarda da bir sorun yok. Tunca Nehri kenarında yetiştirilen çeltikte sulama sıkıntısı olmayacak. Zaten sulamanın bitmesine yaklaşık 20 gün kaldı. Ondan sonra kurutma dönemine geçiliyor.”dedi.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side