Köylerde uygulanan imar planı ve kaçak yapılaşma sorunu, İl Genel Meclisi gündemine taşındı. İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, şehirde uygulanan imar planları kanunlarının köylerde uygulanmadığını söyleyerek, köylülerin yaşadığı kaçak yapı sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini açıkladı.
Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün başlayan Eylül ayı toplantılarının ilk oturumunda köylerde yaşanan imar ve kaçak yapılaşma sorunu gündeme getirildi. Edirne Valisi Ekrem Canalp tarafından meclise gönderilen yazı ile 2010- 2017 yılları arasında köylerde yapılan bazı yapılarla ilgili müfettişlerin tuttuğu raporlar, mecliste tartışmaya açıldı.
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, bu konunun köyde yaşayan vatandaşlar arasında mağduriyet yarattığına dikkat çekerek, bu konuda hükümet ve tüm siyasi partilerin harekete geçerek sorunun çözümü konusunda çaba sarf etmeleri gerektiğini söyledi.
Geçmiş, “Bugün il genel meclisindeki asıl gündemimiz köylerde yapılan kaçak yapılaşmalarla ilgili. Gerçekten çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Yasaya aykırı mı? Aykırı. Bu konuda sayın valimizle İl Encümeni ile 2010 yılından 2017 yılına kadar yapılan bazı yapıların yapılma nedenleriyle affedilmesiyle ilgili Mülkiye Müfettişlerinin tutmuş olduğu raporla ilgili mecliste tartışma için bir yazı gönderdi. Meclis üyesi arkadaşlarım arasında bunu paylaştık. Fakat en büyük sorun 3194 sayılı imar kanununda en büyük hata artık şehirlerle köyleri ayırmaları gerekir. Bir şehirdeki imar planlarının kanunların köylerde uygulanabilme olasılığı yok. Bunu artık bizi yönetenler hükümet, TBMM, tüm siyası partilerin milletvekilleri bu ayrımı yapmak için harekete geçmeliler. Çünkü köylerde o kadar büyük sorunlar yaşıyoruz ki; size örnekler vermeye çalışsam ağzınız bir karış havada kalır. Meclis üyesi arkadaşlarla da bunu konuşuyoruz. Diyoruz ki; her yerel yönetime yetki verilsin. Köylerdeki imar planlarının nerelerin yasak nerelerinin yapılması gerektiğini, imar genişliğini, 25 binlikleri, 10 binlikleri, 5 binlikleri, 100 binlikleri. İmar planları yetkisi İl Genel Meclisinde var ama alan genişlemesiyle ilgili ya da mevcut imar planlarına onay vermeyle ilgili yetki var. Oysa bu imar planlarının köyde nasıl vatandaşların yaşayacağı nasıl yapılanma yapılacağı her bölgenin kendi jeolojik yapılarına göre de ayrı bir kuralları var. Bir örnek vereyim hayvancılık yapanlardan; diyelim ki 10 baş hayvanı olan bir vatandaşımız var, vatandaşımızı arıyorlar bizden imar planını almış, ahır planını almış her şeyi yasal fakat 1-2 yıl içerisinde hayvanların doğum yapmalarıyla birlikle hayvan sayıları artıyor. Bu hayvanlarla birlikte yeni bir yaşam alanı yaratmak için kendi el çabasıyla ya da köyünden tuttuğu ustayla yeni bir çit yaptıklarında imar planına dahil oluyorlar. Bunu yapan insanlar da yasaya karşı suç işlemiş oluyorlar ve ondan sonra il özel idare tarafından para cezalarına ve yıkım kararlarına maruz kalıyorlar. Bu bana göre anlamsız ifade. Sayın Valimizle bunları görüşüyoruz fakat yapabileceğimiz bir şey yok TBMM üyeleri ve hükümeti yapacağı bir şey” dedi.