8 Ocak 2025
11.5 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELKÖY MERASINA YAPILMAK İSTENEN KÖMÜR OCAĞINA TEPKİ

KÖY MERASINA YAPILMAK İSTENEN KÖMÜR OCAĞINA TEPKİ

-

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ile Tüketiciyi Koruma Derneği Edirne Şubesi, Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyü merasına yapılmak istenen Linyit Ocağı ve ek tesislerine ait dosyanın iptali ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti. Basın açıklamasına destek veren dernek temsilcileri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.
 

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ile Tüketiciyi Koruma Derneği Edirne Şubesi, Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyü merasına yapılmak istenen Linyit Ocağı ve ek tesislerine ait dosyanın iptali ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren ve yönetim kurulu üyeleri, Tüketiciyi Koruma Derneği Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Bir El Bin Nefes Derneği Başkanı Yağmur Islattı, EDOSK Başkanı Fatih Altun, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren, Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Özer Demir destek verdi.

 

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, yaptığı açıklamada Geçkinli Köyü merasına yapılması planlanan Linyit Ocağı ve Tesisi Projesi Tanıtım Dosyası’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ÇED sürecinin başladığını belirterek, projenin, bölgede yaşayan insanlar, yer altı ve yer üstü yaşam için tehdit oluşturma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Eren, “Geçkinli Köyü’nde yaşayan insanlar, yıllardan beri kömür ocaklarının tozu, gürültüsü, isi, kokusu nedeniyle hastalıklarında ciddi  artış ,tarlalarındaki üründe ve hayvancılıkta da verim düşüşü olduğunu söylemektedirler.Bu kez onları çok daha büyük sıkıntı bekliyor.  Linyit ocağı ve ek tesislerinin 15 m. uzağında  hayvanları suladıkları bir gölet ve 1380 m uzağında Geçkinli Göleti,15 ve 30 m  Seymen ve Karabaş Dereleri’ne yakınlıkta, günde 638 ton bitkisel toprağı sıyırarak,günde 10.000 ton atık çıkaracakları bir  proje öngörülüyor,köylerinin hemen 720 metre uzağına..

Yine yılda 350 bin ton linyit çıkarma ve işleme tesisinden 3 milyon ton atık malzeme çıkacak.  Bunca  toprak ve kayanın  kaldırılıp koparılması, çıkan linyitin zenginleştirilmesi için ısıtma ve yıkama işlemleri  sırasında bu bölgenin yüzey ve yer altı suları telafisi mümkün olmayacak biçimde zarara uğrayacak ve köylü tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sürdüremez duruma düşecektir” dedi.

 

Eren, Geçkinli köyü merasına yapılmak istenen Linyit Ocağı ve ek tesislerine ait dosyanın iptali ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Eren, “Söz konusu projenin, bölgede yaşayan insanlar , yer altı ve yer üstü yaşam için tehdit oluşturma riski çok yüksek görünmektedir.Telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadan bu projenin bilim ve hukuk açısından uygun olmadığının saptanması durumunda sürecin sonlandırılacağı Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereğidir.

Anayasa’nın 17,45,56, 169. maddelerine  Çevre Kanunu’na göre, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına zarar veren ,doğal yaşamı ortadan kaldıran,tüm bölgeyi etkileyecek ,kamu yararına olmayan, Batı Kömür İşletmeleri A.Ş Linyit ocağı ve Ek Tesislerine ait Tanıtım  Dosyası’nın iptali ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep  ediyoruz” dedi.  

 

Daha sonra itiraz dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side