Koronavirüste damar içinde pıhtı atması büyük tehlike olarak görülüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Çağlar, damar içinde pıhtı attığı takdirde bunun ölümlere neden olabileceğini söyledi. Çağlar, risk guruplarının mutlaka aşı olmaları konusunda uyarıda bulundu.
Koronavirüste damar içinde pıhtı atması büyük risk oluşturuyor. Bu durum bazı hastalarda ölümle sonuçlanabiliyor.
Edirne Özel Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Çağlar, “bizim en çok korktuğumuz damar içinde pıhtı atması” dedi.
Çağlar, “Korona hakikaten son 2 yıldır gündemimizden hiç düşmüyor. Maalesef ve maalesef aşı olmayanların hastalandığını görüyoruz. Polikliniklerde ve çevrelerine de yakın çevrelerine de oldukça fazla bulaştırıyorlar. Yakınlarında da hastalık görüyoruz.
Mutlaka korona aşısı olmak gerekiyor. Risk gruplarının grip aşısı olması gerekiyor. Hatta konu bugün gündeme gelmedi ama Zatürre aşısı dediğimiz aşının da risk gruplarında yapılmasını ki risk grubu dediğimiz kronik hastalar ileri yaş grupları yapılmasını öneririm.
Özellikle Korona da bizim korktuğumuz damar içine pıhtı atması. Pıhtı attığı takdirde ölümlere neden olabiliyor. Bu nedenle pıhtı çözücüler verebiliyoruz. Aspirin türü ya da kan sulandırıcı damar yolu ile verilen ilaçlar veriyoruz. Bunlar tedavi de çok önemli yer alıyor. Ama tabii ki koronavirüs olduğu için Antiviral ilaçlar ve kortizon türü İlaçlar da hastaların iyileşmesi ne katkı sunabiliyor. Ama bunlar hastalanmış kişiler yani aşı olmamış ya da aşı olmasına rağmen hafif geçiren kişiler. Esas tedavi yolu aşı olmak” dedi.
Prof. Dr. Çağlar, hastaların parmak ucundan oksijen ölçme aletiyle kandaki oksijen seviyesini ölçerek, entübe edilip edilmeyeceğine karar verildiğini açıkladı.
Çağlar, “Parmak ucundan bir oksijen ölçme aletimiz var. Bu kandaki oksijen seviyesinin düştüğünü gösteriyor. Dolayısıyla Kandaki oksijen seviyesi düştükçe hastanın organlarına yeteri kadar kan gitmiyor. Bu amaçla eğer oksijeni kendi sağlayamıyorsa hasta makine yoluyla sağlamak gerekiyor. O nedenle bu son dönemlerde birçok hastanede, birçok yerde önerilen bir uygulama.Evlerde birçok hastamızda var.İnternette satışları çok fazla.Sebebi de erken dönemde akciğerlerin sorun çıkarıp çıkarmadığını gördüğümüz bir alet Pulseoksimetre dediğimiz bir alet. Basitçe Kandaki oksijen seviyesini ölçüyor bununla entübe edilip edilmeyeceğine karar vermemizi sağlıyor” dedi.